Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 18:23

NE BRINITE, NISTE JEDINI KOJIMA OVO ZADAJE ĐAVOLSKE MUKE: Niste sigurni da li se piše S, SA ili S', rešimo problem jednom za sva vremena

Verovali ili ne, čak i profesionalce od ovog predloga boli glava!

Treba da napišete profesionalno pismo, odgovorite na mejl šefu, napišete CV, a već se na samom početku susrećete sa problemom. I tako udarate glavom o zid da li je pravilno sa poštovanjem Vam se obraćam ili s poštovanjem Vam se obraćam... S ili sa, s ili sa, pokušavate da oživite sećanje iz osnovne škole, šta je beše ono učiteljica pričala... >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sećam se samo kako je ona Petra bila slatka...

Ne brinite, pravopis zadaje problema svima, čak i onima koji se profesionalno bave jezikom, mada oni sigurno neće priznati, verujte mi kad vam kažem.

Kako rešiti problem, pa imate nekoliko rešenja: 1. nadjite u pravopisu, ali ko će da nađe sada tu knjigu, prolazi vam kroz glavu da ste možda i založili šporet njome... 2. pitajte nekoga, ali onda vam sine - kako će on znati kad ja ne znam... 3. izguglate, mada ovo najmanje preporučujuemo, jer kao što znate, svako može da piše šta želi po Internetu...

E, pa da ne biste više dolazili u takvu situaciju, hajde da jednom za svagda rešimo! Čitate li tekst sa pažnjom ili s pažnjom? 

Evo šta lingvistika kaže:

Postoje dva oblika predloga koji najčešće ide uz instrumental: s i sa, ali ne postoji s'. Naime, osnovni oblik ovog predloga je s, a oblik sa je nastao dodavanjem pokretnog volaka, u ovom slučaju a, na osnovni oblik.

Zašto se pokretni vokal pojavio? Pa, oni se javljaju da ne bi došlo do nakupljanja istih ili sličnih suglasnika koji bi otežali izgovor. Proverite, teško je izgovoriti s mnom, s školo, s sveskom i tako dalje, zato ispred s, š, ž uvek dolazi duži oblik.

Sa druge strane, vrlo lako izgovaramo i s druge strane, s tobom, s tim, s lanca, s visine i slično. To je zato što ovde ne dolazi do udvajanja sličnih ili istih suglasnika. Ovde svakako možemo upotrebiti i duži oblik.

I posle ove dve rečenice, sve bi bilo jasno, da pravopis nije promenljiv kao vreme. Naime, norma kaže da prednost treba dati obliku s kad nema teškoća u izgovoru (s mojim drugom, s krova), naročito u ustaljenim izrazima (s kolena na koleno), što je sasvim prihvatljivo. Ali, u Srpskom jezičkom priručniku stoji da je rasprostranjena, "ali ne i opravdana, težnja da se oblik sa uopšti, usled čega pojedinci kažu čak i 'sa tim', 'sa teškom mukom', 'sa poštovanjem', 'sa obzirom' i sl. umesto ispravnog s tim, s teškom mukom, s poštovanjem, s obzirom". Međutim, oni ne objašnjavaju zašto je "sa tim", "sa teškom mukom" nepravilno.

Sve u svemu, Pravopis Matice srpske dozvoljava upotrebu oba oblika s i sa, samo nikako ne dozvoljava s sa apostrofom. Pitanje koji ćete oblik upotrebiti (ukoliko ne dolazi do veće grupe istih ili sličnih suglasnika) zavisi samo od vas i od vašeg jezičkog osećaja. 

Zato ne očajavajte, vidite da ni stručnjaci nisu sigurni. A mi vam kažemo: E, pa neka vam je sa srećom, a nikako s srećom, savladavanje pravopisa!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.