NARODNI LEK koji regeneriše celo telo: Jedna šolja ovog čaja leči anemiju, SNIŽAVA ŠEĆER u krvi i čuva zdravlje bubrega

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 17:02

NARODNI LEK koji regeneriše celo telo: Jedna šolja ovog čaja leči anemiju, SNIŽAVA ŠEĆER u krvi i čuva zdravlje bubrega

U samo jednoj šolji nalazi se lek koji se uspešno bori sa mnogim zdravstvenim problemima

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju.

Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod reume i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu.

Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mešavinama čajeva protiv dijabetesa.

Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdeva organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili suši. Mladu koprivu možete da pripremite kao spanać, a od nje se prave i umaci, salate, čorbe, pite i druga jela.

Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žila (mravlja kiselina) kuvanjem se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Pripema čaja od koprive

Potrebo vam je:

- 2 kašičice listova koprive

-250 ml vode

Priprema:

Sveži ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procedite.

Primena:

Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.