NAPITAK KOJI SPREČAVA OTICANJE u letnjem periodu - Ova mešavina vas neće koštati ni 100 DINARA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 14:43

NAPITAK KOJI SPREČAVA OTICANJE u letnjem periodu - Ova mešavina vas neće koštati ni 100 DINARA!

Praktično je za džabe, a od neverovatne je pomoći.

Nakon obilnih kiša, u Srbiju je konačno stiglo leto, istina, praćeno priličnom visokim temperaturama. Vrućine i vlaga počinju već od ranog jutra.

Međutim, kako su najavili iz RHMZ, već danas bismo mogli da očekujemo novi pad i kiše. Ovakve promene nikako ne prijaju većini ljudi, a posebno hroničnim bolesnicima.

Ipak, stanje koje niko ne možda podnese kada je napolju vrelo i nemamo drugog izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nego da se oblačimo lagano, jesu nadutost i otečenost. Kod ovih problema obično pomaže pravilna ishrana, suplementi i lekovi ukoliko ih lekar preporuči, ali spas može da bude i jedan napitak.

Ako niste sigurni zašto ste uopšte otečeni, britanska nutricionistkinja dr Pamela Mejson objasnila je šta sve može da bude uzrok, a ponudila je i najjednostavnije rešenje.

Logčno bi bilo da pomislite da ste otečeni zbog velikog unosa hladne vode i čajeva koje pijete kako biste pobedili žeđ i hidrirali se, međutim, dr Mejson kaže da je ovaj problem ipak komplikovanije prirode.

- Prvo, toplota izaziva širenje krvnih sudova i kapilara, omogućavajući većoj količini tečnosti da popuni "prostore" između organa i tkiva - objašnjava ona.

- Drugo, postoje neki dokazi da vruće vreme može da promeni mešavinu bakterija u crevima što dovodi do problema sa varenjem. Posledice su dijareja i zatvor, a usled kojih dolazi do preusmeravanja protoka krvi u creva - objasnila je.

- Treće, toplotni talas uzorokuje da u ogromnim količinama unosimo hladna pića koja izazivaju nadimanje - dodala je.

Dr Mejson je istakla da u većini slučajeva nadimanje nije opasno, ali može i te kako da bude neprijatno. Srećom, postoje načini da se ovaj simptom ublaži, a jedan od njih je napitak koji lko dostupan i jednostavno se priprema. Prema rečima nutricioniste, reč je o crnom čaju sa đumbirom.

Ova mešavina vas neće koštati ni 100 dinara, a neverovatno je efikasna.

Doktorka Pamela kaže da flavonoidi u crnom čaju pomažu kod nadutosti stomaka jer smanjuju upale u crevima. Regulišu sastav bakterija i mikroba u njima, smanjujući količinu štetnih (koji izazivaju nadimanje) i povećavaju zdrave.

Probajte napitak koji sprečava oticanje kada su napolju velike vrućine. 

- Čaj od đumbira smanjuje probavne smetnje, što zauzvrat pomaže da se smanji nadimanje - rekla je.

Napitak ćete napraviti tako što ćete prvo prokuvati svež đumbir isečen na listiće (komad veličine placa), a u provrelu i oceđenu tečnost stavite kesicu crnog čaja i ostavite da odstoji desetak minuta. Najbolje je da se napitak pije dok je još topao.

Preporuke je i da u ishranu uvrstite hranu koja je bogata vlaknima, ali i da redovno vežbate. Jedite polako, dugo žvaćite kako biste izbegli da progutate previše vazduha. Izbegavajte gazirana pića i "držite se"  najpre vode i laganih čajeva, njena je preporuka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.