NAJBOLJA ISHRANA ZA DIJABETIČARE: Evo koje namirnice treba da jedete, a koje obavezno da izbegavate

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 20:20

NAJBOLJA ISHRANA ZA DIJABETIČARE: Evo koje namirnice treba da jedete, a koje obavezno da izbegavate

Pravilna ishrana i zdrav životni stil mogu pomoći obolelim osobama da održe zdrav nivo šećera u krvi.

Ukoliko bolujete od dijabetesa, upoznati ste s činjenicom da su neke namirnice bolje, a neke gore za vaše zdravstveno stanje. U teoriji, sve namirnice su dozvoljene, ali neke u jako malim količinama. Stoga, kako biste držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbegavati, dok drugima treba davati prednost.

Po kategorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << namirnica, donosimo vam popis šta je najbolje, a šta najgore da odaberete ukoliko bolujete od dijabetesa.

Skrob

Vašem telu trebaju ugljeni hidrati, ali savetujemo da mudro birate. Koristite ovaj popis kao vodič.

Najbolji izbori

Najgori izbori

Povrće

Jedite ga redovno. S povrćem ćete uneti vlakna i vrlo malo masti ili soli (osim ako ih ne dodate). Zapamtite, kruompir i kukuruz se smatraju ugljenim hidratima, a ne povrćem.

Najbolji izbori

Najgori izbori

Voće

Sadrži ugljene hidrate, vitamine, minerale i vlakna. Većina je prirodno s malo masti i soli, ali ima više ugljenih hidrata nego povrće, pa to treba imati na umu kod izbora i količine.

Najbolji izbori

Najgori izbori

Protein

Ovde imate jako veliki izbor, uključujući govedinu, piletinu, ribu, svinjetinu, ćuretinu, plodove mora, pasulj, sir, jaja i orašaste plodove.

Najbolji izbori

Pokušajte u ishranu da uključite neki biljni protein, recimo iz pasulja, orašastih plodova ili tofua, čak i ako niste vegetarijanac ili vegan. Dobćete hranjive stvari i vlakna koja ne nalazimo u životinjskim proizvodima.

Najgori izbori

Mlečni proizvodi

Najbolji izbori

Najgori izbori

Masti, ulja i slatkiši

Ovo je kategorija kojoj je ponekad zaista teško odoleti. Ipak, s obzirom na njihovu veliku kalorijsku vrednost, ove namirnice lako doprinesu kalorijskom suficitu i gomilanju viška kilograma, a to otežava kontrolu nad dijabetesom.

Najbolji izbori

Najgori izbori

Bilo šta s trans-mastima, koje su loše za vaše srce. Proverite na deklaraciji postoji li pojam "delomično hidrogenizovano", čak i ako na etiketi piše 0 grama trans-masti.

Velike porcije zasićenih masti koje uglavnom dolaze iz životinjskih proizvoda, ali se nalaze i u palminom ulju. Posavetujte se s doktorom oko unosa, posebno ako imate srčane bolesti, uz dijabetes.

Pića

Iako često o tome ne razmišljamo, ali ispijanjem omiljenog pića, možemo uneti više kalorija, šećera, soli ili masti nego što ste uopšte mogli da zamislite. Pročitajte deklaraciju kako biste znali šta planirate da popijete.

Najbolji izbori

Najgori izbori

Oboleli od dijabetesa treba da se posavetuju sa svojim lekarom oko dozvoljene ishrane, kako izbori dobrih ili loših namirnica mogu značajno uticati na stanje organizma i bolest. Stoga, nudimo vam spisak namirnica sa niskom nivoom masti, šećera, soli i birajte. Naš savet je da birate namirnice koje će vam pomoći da držite bolest pod kontrolom i kvalitet života održavate što je najbolje moguće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.