Muškatle: Najlepši ukras terase od maja do jeseni

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 08:29

Muškatle: Najlepši ukras terase od maja do jeseni

One su šarene, dekorativne i raznovrsne. Muškatle su savršen izbor ukoliko želite balkon pun cveća tokom sunčane sezone.

Kada zasadite muškatle, one će vas darivati svojim cvetovima od proleća do kasne jeseni.

Poznato je nekoliko stotina vrsta pelargonija tj. muškatli. One su osetljive na promenljive vremenske prilike, tako da je bolje da ih držite na simsu prozora u stanu. Vole sunce, mogu da se prilagode različitim uslovima i nemaju posebne zahteve. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Stabljike muškatle su osetljive pa jači vetrovi, često na gornjim spratovima, mogu da oštete biljku. Sve vrste muškatli zahtevaju redovno zalivanje i đubrenje (na 7-10 dana).

Uvele grančice i cvetove treba otkinuti i tako ćete ubrzati proces stvaranja novih cvetova. Jedna od najprikladnijih sorti za sunčane i zasenjene balkone je muškatla “Villa De Paris”.

Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, crveni ili boje jorgovana. Sade se u viseće korpe ili prozorske žardinjere.

I još jedan savet: muškatle će izgledati sjajno u saksijama, ali i u vazama u vašem stanu. Postoji verovanje da muškatla donosi sreću i da ukoliko imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže kod nesanice i glavobolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.