Muškarci, oprez: Grejači za sedišta u automobilu smanjuju plodnost VIDEO

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 12:55

Muškarci, oprez: Grejači za sedišta u automobilu smanjuju plodnost VIDEO

Da li grejači za sedišta automobila umanjuju plodnost i da li bi ih trebalo izbegavati ukoliko želimo decu? Na ovu temu je u emisiji "Jutro" govorio prof. dr Aleksandar Milošević, urolog.

Kako je objasnio dr Milošević, najveću pažnju bi trebalo da obrate muškarci, jer grejači za sedišta automobila utiču na mušku plodnost.

"Testisi su parni organ, najvažniji organ muškog reproduktivnog sistema i oni su pod kontrolom hipofize koja luči ozbiljne hormone. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Njihova funkcija je da luče testosteron, to je glavni hormon muškarca koji deluje na sve organe, na mozak, na krvne sudove, na same testise, jer stimuliše stvaranje spermatozoida", kaže dr, pa nastavlja:

"Spermatozoidi su plodne ćelije koje su pod kontrolom opet hormona i vrlo su bitni za poboljšanje plodnosti, a danas ih ima sve manje i manje u populaciji. Razni su faktori zbog čega je to tako, pogotovo nekretanje, kompjuteri..."

A kako grejači utiču?

"Testisi imaju svoj regulacioni sistem samostalno pošto kesice, koje se zovu skrotum, mogu da se, kada je hladno, skupljaju i tako održavaju toplinu testisa, a kada je toplo, opuštaju i puštaju da testisi budu na normalnoj temperaturi. Grejači za sedište automobila mogu povećati temperaturu sedišta i time uticati na temperaturu testisa, što može negativno uticati na plodnost. Dakle, ako želite decu, bolje je izbegavati grejače za sedište automobila".

Urolog takođe ističe da je današnji način života dosta uticao na smanjen broj spermatozoida, čak duplo nego pre 30 godina.

Više o tome pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.