Izvor: S media, 17.Jun.2009, 16:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Mramorna torta sa višnjama
(za 12 osoba)
Vreme pripeme: 45 min
Sastojci:
Za piškotu:
175 g putera
20 g vanil-šećera
150 g šećera
3 jajeta
200 g brašna
10 g praška za pecivo
60 g eurokrema (tamni deo)
400 g višanja iz kompota
Za krem:
500 g sira od obranog mleka
50 g šećera
10 g vanil-šećera
500 ml biljne pavlake
1 učvršćivač >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za krem
Za preliv:
2 crvena preliva za tortu
Priprema:
Umutiti omekšali puter sa šećerom, vanil-šećerom i dodavati jedno
po jedno jaje. Na kraju dodati prosejano brašno pomešano sa praškom za
pecivo. Izručiti polovinu pripremljene mase u podmazan kalup, a u preostalu
polovinu dodati eurokrem, pa sipati preko svetlog testa i blago promešati da se
dobije mramorni izgled. Višnje dobro ocediti i rasporediti preko testa. Testo peći
30 minuta na 180 stepeni C. Pečen kolač ohladiti i izvaditi na tanjir za serviranje,
pa vratiti prsten kalupa. Sir izmešati sa vanil-šećerom, šećerom, pa dodati
ulupanu pavlaku sa učvršćivačem. Sve lagano sjediniti i staviti preko ohlađenog
kolača. Ostaviti da se stegne, a za to vreme otopiti crveni preliv za torte. Preliti
preko ohlađene torte i ostaviti da se stegne.
Savet lekara: Poželjno je da se za izradu krema za poslasticu koristi neslani sitni
sir od obranog kravljeg mleka sa veoma niskim sadržajem mlečne
masti – manje od 0,5% mm, i da se koriste zamene za šećer i mlečnu
pavlaku, kako bi se smanjio sadržaj ukupne i zasićene masti.
Porcija za odraslu osobu: 170 g
Energetska vrednost porcije: 390 kcal
Izvor: stetoskop.info