Mononukleoza KOD DECE može da ostavi OPASNE posledice - Iscrpi ceo organizam, traje nekoliko nedelja

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2023, 16:56

Mononukleoza KOD DECE može da ostavi OPASNE posledice - Iscrpi ceo organizam, traje nekoliko nedelja

Infektivna mononukleoza često se naziva bolest poljupca.

Virus koji izaziva mononukleozu prenosi se putem pljuvačke, pa ga možete dobiti i ljubljenjem, ali možete biti izloženi i kašlju ili kijanju, ili deljenjem čaše ili pribora sa nekim ko ima mononukleozu.

Najčešće dobijaju mononukleozu sa svim znakovima i simptomima adolescenti ili mlade odrasle osobe. Mala deca obično imaju malo simptoma, a infekcija često prođe neprepoznata.

Odmor i adekvatna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tečnost ključ su za oporavak.

Najčešće je uzrokuje virus pod nazivom Epstejn-Bar. Ovo je vrlo čest virus, te većina mališana u nekom trenutku odrastanja bude njemu izložena.  Mališani koji su inficirani EB virusom imaju vrlo slabe simptome, a nekad se i ne pojava. Što je dete mlađe, to su simptomi slabiji.

Ljudi koji su u nekom trenutku inficirani ovim virusom, nosiće ga u organizmu do kraja života, pa čak i ako nisu imali nikakve znake i simptome mononukleoze. Oni koji su pak imali izražene simptome, verovatno ih nikada više neće imati.

Prenosi se putem poljupca, kašlja, kijanja, ili bilo kakvog kontakta sa pljuvačkom osobe inficirane virusom. Upravo iz tog razloga, mononukleoza se naziva i "bolest poljupca". Ona se može preneti i ukoliko dete deli pribor sa zaraženom osobom. Deca u blizak kontakt sa ovim virusom mogu doći i kroz igru i interakciju sa drugarima u školi. 

Simptomi se obično javljaju 4 do 7 nedelja nakon infekcije virusom. Najčešći simptomi koji se javljaju kod dece:

Simptomi obično prolaze nakon 2 do 4 nedelje. Kod tinejdžera, međutim, umor i slabost mogu trajati mesecima, piše Yumama.

Većina zaražene dece se oporavi bez ikakvih problema. U retkim slučajevima, ipak, može doći do problema sa jetrom ili slezinom, anemije, meningitisa, otežanog disanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.