Molitva SVETOM arhangelu MIHAILU - Pomolite se za spasenje DUŠE, ove reči štite i daju snagu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2023, 22:58

Molitva SVETOM arhangelu MIHAILU - Pomolite se za spasenje DUŠE, ove reči štite i daju snagu

Zimski Aranđelovdan je druga, najčešća slava u Srbiji.

Crkveni život nas vodi do večnog života. Kroz liturgiju, pričešće, ispovest i molitvu mi čistimo našu dušu i skidamo grehove sa sebe, da bi mogli da odemo u večni život.

Jedan od velikih zaštitnika je i Sveti arhangel Mihailo, za kog se veruje da spašava duše umrlih , koji su otišli u pakao, ukoliko se njihovi bližnji mole za njih i čine dobra dela. Aranđelovdan, praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posvećen arhangelu Mihailu, obeležava se 21. novembra.

Spremanje žita

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen posno ili mrsno, zavisi na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a ako pada na neki drugi dan, onda treba proslaviti mrsno. Među narodom kruži dezinformacija da ne valja spremati žito na ovaj praznik, ali se žito obavezno sprema.

Običaji i verovanja

Veruje se da se na ovaj praznik arhangel prerušava u prosjaka i šeta zemljom, nagrađujući one koji mu se smiluju, i kažnjavajući one koji se loše odnose prema siromašnima, bolesnima i nemoćnima, i zbog toga nikako ne smete da se loše ophodite prema ubogima i slabijima, jer će vas Sveti Mihailo kazniti. Veruje se da je on i zaštitnik stočara.

Za spasenje, zdravlje i uspeh, 21. novembra se pomolite Svetom arhangelu Mihailu, i ovom molitvom mu zatražite blagoslov.

Molitva Svetom arhangelu Mihailu

Sveti arhangele Božiji Mihaile, odagnaj od mene duha lukavoga koji me iskušava. O, veliki Arhistratiže Božiji Mihaile, pobedioče demona! Pobedi i uništi sve moje vidljive i nevidljive neprijatelje i umoli Gospoda Svedržitelja da me spasi i odbrani od svake bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.