Mogu li mačke da osete da ste trudni?

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 08:03

Mogu li mačke da osete da ste trudni?

Nema šanse da sakrijete od mačke da ste u drugom stanju, jer će "pročitati" trudnoću iz promene mirisa vašeg tela, oscilacija temperature, nanjušiće hormone koji divljaju, a neke promene joj se možda neće dopasti

Imate mačku, a otkrili ste da ste u drugom stanju.

Može li mačka da oseti da ste trudni?

Odgovor je pozitivan: mačka može da oseti trudnoću na osnovu promena telesne temperature, mirisa tela i ponašanja.

Osim što hvata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove signale, mačka može da čuje otkucaje bebinog srca. Kad "sazna" za vašu trudnoću, mačka može da bude umiljatija prema vama, ali se neke mačke mogu i udaljiti od vas ako promenite njihovo okruženje, rutinu ili ponašanje.

Povedite računa o rizicima kojima možete da budete izloženi ako imate mačku. Pod tim se podrazumevaju: alergije, ujedi i ogrebotine i toksoplazmoza. Kako mačka oseti trudnoću žene?

Mačka je inteligentna životinja moćnih čula i na osnovu brojnih znakova će saznati ono što ne možete da joj kažete u vezi sa trudnoćom. Ona može da shvati da ste u drugom stanju pre nego što sami dobijete potvrdu.

Sve se menja kada ostanete u drugom stanju, a mačka to najranije oseti, već sa tri do četiri nedelje graviditeta.

Promene u mirisu tela

Mačke imaju oko 200 miliona receptora čula mirisa i lako osete i miris "trudnoće". Miris tela se menja kada se hormoni pojačavaju ili smiruju, tako da je ovo prvi znak koji mačka prepoznaje.

Promene telesne temperature

Tokom trudnoće, temperatura tela žene se povećava ili smanjuje, u zavisnosti od perioda gravidnosti. Možda izgleda čudno, ali ove suptilne promene kazuju mački da se nešto novo sprema.

Promena dnevne rutine

Jutarnja mučnina i boravak u kupatilu, promena dekora u domu i druge izmene neće promaći mački. Osim toga, možda će vam smetati miris iz posude sa posipom, pa ćete je ređe čistiti, što će mačka takođe primetiti. Mnoge trudnice imaju bojazan od toksoplazmoze, bolesti koju izaziva parazit iz mačijeg izmeta. On može napraviti velike probleme bebi dok je još u materici.

Mačke mogu da čuju otkucaje bebinog srca

Ako lekar stetoskopom sluša otkucaje srca vašeg budućeg deteta, mačije uvo će to sasvim lako čuti i bez pomoćnih sredstava. Kako će mačka pokazati da zna za vašu trudnoću?

Svaki kućni ljubimac je posebna ličnost, i njegova reakcija se može razlikovati u zavisnosti od osećanja o vašoj trudnoći. U većini slučajeva, ženke postaju umiljatije prema trudnicama i provode više vremena s njima. Neke mačke će postati zaštitnički nastrojene. a neke će se potpuno zalepiti za vas.

Ipak, neće sve mačke biti srećne. Zbog višestrukih promena u rutini na koju su navikle, one mogu da budu pod stresom ili da razviju destruktivno ponašanje poput uništavanja predmeta, odbijanja korišćenja posude sa posipom, zanemarivanja vode i hrane i slično. Da li je dobra ideja da budete blizu mačke u trudnoći?

Ako trudnoća protiče bez problema, a mačka je potpuno zdrava, budite uz nju što češće. Briga o životinji poboljšava raspoloženje, smanjuje učestalost depresivnih epizoda i snižava krvni pritisak.

Postoje rizici povezani sa brigom o mački, u vidu alergije na mačiju perut i opasnosti od ujeda i ogrebotina, odnosno nepredvidivog ponašanja mačke, a tu su i zloslutna toksoplazmoza i drugi paraziti.

Pažljivo razmotrite sve ove faktore i donesite pravu odluku. U slučaju da postoji potencijalni rizik, odvojite se od mačke za vaše dobro, za dobro vaše bebe i same mačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.