Mit o tamnjenju kao zaštiti od sunčanih opekotina - Dermatolog OTKRIVA pravilnu zaštitu od sunca

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 22:11

Mit o tamnjenju kao zaštiti od sunčanih opekotina - Dermatolog OTKRIVA pravilnu zaštitu od sunca

Preporučuje se da se konsultuje sa stručnjakom za kožu, kako bi se dobile dodatne smernice i saveti za održavanje zdrave kože tokom letnjeg perioda.

Dermatolog Dr. Ana Smit nedavno je iznela tvrdnju koja pobija mit da tamnjenje pre odlaska na odmor može sprečiti opekotine od sunca. U intervjuu za "The Sun", dr. Smit objašnjava da postoji opasnost od oštećenja kože, čak i ako je tamnija, te da su zaštita od sunca i pravilna nega kože ključni faktori za sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opekotina tokom odmora na suncu.

Dr. Smit naglašava da mnogi ljudi veruju da će prethodno tamnjenje u solarijumu ili sunčanju na otvorenom pre odlaska na odmor pomoći u sprečavanju opekotina od sunca. Međutim, ona objašnjava da tamnjenje kože ne pruža adekvatnu zaštitu od UV zraka, koji mogu izazvati oštećenja na koži i povećati rizik od raka kože.

Dermatolog upozorava da je opekotina od sunca ozbiljan zdravstveni problem koji može uzrokovati bol, crvenilo, perutanje kože i dugotrajne posledice poput starenja kože i povećanog rizika od raka kože. Ističe da su zaštita od sunca i pravilna nega kože ključni za sprečavanje opekotina.

Dr. Smit preporučuje korišćenje kvalitetnog sunčanog losiona sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više, koji treba naneti 30 minuta pre izlaganja suncu i redovno obnavljati tokom dana.

Na osnovu izjava dermatologa, može se zaključiti da prethodno tamnjenje kože nije efikasna metoda za sprečavanje opekotina od sunca tokom odmora. Iako tamnjenje može dati privid zaštite, UV zraci i dalje mogu oštetiti kožu, čime se povećava rizik od opekotina i drugih dugoročnih problema.

- Umesto toga, ključno je koristiti visokokvalitetne sunčane kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom i redovno ih nanositi tokom izlaganja suncu. Osim toga, važno je voditi računa o pravilnoj nezi kože, kao što su hidratacija i izbegavanje sunčanja u najintenzivnijem periodu dana - rekla je.

Zaštita od sunca treba da bude prioritet tokom odmora kako bi se sprečile opekotine, oštećenja kože i dugoročni zdravstveni problemi. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.