Mislio da će mi POLOMITI KIČMU I VRAT: Na ovim plažama su TALASI NAJOPASNIJI, stručnjaci savetuju da nikako ne radite ovo

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 22:08

"Mislio da će mi POLOMITI KIČMU I VRAT": Na ovim plažama su TALASI NAJOPASNIJI, stručnjaci savetuju da nikako ne radite ovo

Važno je da znate da se ovo upozorenje se ne odnosi samo na neiskusne već i na iskusne plivače.

Prilikom odlaska na letovanje izgaramo od želje da konačno ugledamo beskrajno plavetnilo koje se spaja sa nebom, jer je prva slika mora ono što ostaje urezano u sećanju. I taj prizor bude još bolji ukoliko je malo nemirno, a udarci o hridi i bela morska pena čine sliku veličanstvenom.

I samo što smo izbacili stvari u uzeli ključ od sobe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izlećemo entuzijastično da nas udari koji talas, a od nekoga smo čuli i da je to zdravo. Ipak, talasi su jako opasna pojava i ne treba se igrati sa njima, upozoravaju stručnjaci.

Ne smemo potcenjivati snagu mora i moramo razlikovati one bezazlene talase od onih koji mogu dovesti do povreda ili nečeg mnogo goreg.

Iskoristićemo priliku i skrenuti vam pažnju da se svake godine usled velikih talasa i jakih morskih struja u nekim od grčkih letovališta dogodi nekoliko utapanja (davljenja), kako naših tako i stranih turista.

Zato budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more i povedite računa naročito ukoliko imate decu. 

Važno je da znate da se ovo upozorenje se ne odnosi samo na neiskusne već i na one druge, iskusne plivače.

Ovo su plaže na kojima talasi imaju mnogo veći intenzitet od onog uobičajenog za Grčku:

Takođe budite oprezni i na plaži Milos na Lefkadi, na kojoj more zna da bude i izuzetno mirno. Takođe, i Posidi rt na Kasandri u pojedinim delovima ima prilično jake morske struje, posebno na vrhu rta, tako da ne preporučujemo da se mnogo udaljavate od obale. 

Na ovim plažama kupači često znaju da se opuste, jer velike talase posmatraju isključivo kao atrakciju, a ne i kao potencijalnu opasnost.

Jedan naš turista otkrio je svoje iskustvo sa talasima na Lefkadi:

- Juče na plaži Porto Katsiki ovde na Lefkadi, gde sam bio sa svojom devojkom, zbog velikih talasa i moje nepažnje, u deliću sekunde me talas poklopio i toliko samleo da sam mislio da će mi polomiti i kičmu i vrat, rekao je i dodao:

- Nekim čudom i pukom srećom da na dnu nije bilo baš krupno kamenje, prošao sam samo sa rasekotinom na čelu koju sam morao da idem da saniram u bolnicu u Lefkasu. Kada sam stigao u bolnicu, naišao sam na još naših državljana koji su takođe imali razne povrede od jučerašnjih velikih talasa ovde na ostrvu! 

On je podelio i da je na svoje iznenađenje imao jako prijatno iskustvo u lokalnoj ambulanti:

- Moram da napomenem, da iako sam imao zdravstveno osiguranje (nikada ne polazite na put bez zdravstvenog osiguranja) u bolnici mi uopšte nisu tražili čak ni pasoš, a niko mi nije ni pomenuo osiguranje, samo me je doktor pitao odakle dolazim i kada sam rekao da sam iz Srbije, čovek je non-stop dok me je ušivao ponavljao "Braća Srbi, braća Srbi", rekao je i zaključio koliko je važno zdravstveno osiguranje:

- Iskreno u onom bunilu srce mi je bilo puno, jer definitivno ovde u Grčkoj Srbi su jako poštovani i voljeni. Ponavljam ipak nikada nigde ne putujte bez osiguranja, jer ne znate šta može da se desi!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.