Mihajlović: Nasilje nad ženama i devojčicama ogroman problem

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Nasilje nad ženama i devojčicama ogroman problem

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, da svi više treba da rade na promeni razmišljanja i sterotipa.

Jer, rekla je Mihajlović, kada je u jednoj godini ubijeno 30 žena, a medju mladima vladaju stavovi da jedan šamar nije nasilje ili da je nasilje privatna stvar, da je opravdano ponekad udariti partnerku ili da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao vid šale, znači da postoji problem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Nema mesta opravdanjima, nazovimo nasilje pravim imenom", navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi povodom početka globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Zorana Mihajlović je dodala da se Srbija i ove godine priključila svetskoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i da će u Beogradu i gradovima širom Srbije tokom kampanje, narandžastim svetlom, zvaničnom bojom ove inicijative, biti osvetljene brojne znamenitosti, kao i da će 29. novembra u Narodnom muzeju biti otvorena virtuelna izložba sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu.

"Nasilje nad ženama i devojčicama, bilo da je ono fizičko, psihičko ili ekonomsko, jeste ogroman problem svakog društva, pa i našeg, i odgovornost je svih nas. Važno je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, da prijavljujemo nasilnike i da žene ohrabrimo i podržimo u toj borbi. Važno je i da o tome ne govorimo samo danas i narednih 16 dana, već tokom cele godine", rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da nasilje ne poznaje društvene ni ekonomske granice i da ugrožava dostojanstvo i sigurnost svake žene, ostavljajući teške posledice.

"Statistika jeste sumorna, ali samo zajedničkim radom i koordinisanim aktivnostima svih nadležnih institucija možemo je menjati. Pored toga, važno je i da edukujemo građane o tome koliko je nasilje štetno i prisutno. Da pokažemo više empatije i brige i da decu odmalena učimo da poštuju jedni druge i da nasilje nije način da se reše konflikti. Jedino negujući kulturu nenasilja stvaramo bolje društvo u kom će buduće generacije odrastati", rekla je ona.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.