Metropola iz 1001 noći

Izvor: S media, 25.Maj.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metropola iz 1001 noći

Moderno i tradicionalno, beduinska sela i najluksuzniji svetski hoteli, voda i nebo povezani najsavremenijom arhitekturom - to je u nakraćem ono što Dubai danas nudi.

Sunce, šoping, more, sport i bezbednost pet su ključnih reči koje su Dubaiju doneli reputaciju jedne od najinteresantnijih destinacija za razonodu i uživanje, koja se ubrzano razvija.


Grad sa prekrasnim peščanim plažama, tamnoplavim morem, hotelima i restoranima najviše kategorije i tradicionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gostoljubivim domaćinima predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija današnjice. Moto ovog grada je: „više, skuplje, ekskluzivnije"! Ovde sve mora biti naj - najveći toranj, najveći akvarijum, najskuplji hotel, najduži metro...

Meka za šoping

Nekadašnje ribarsko naselje preraslo je u veliku trgovačku luku i postalo turistička meka i raj za kupoholičare gde su cene vodećih svetskih brendova mnogo niže nego u evropskim gradovima. Ova zemlja je spoj ultra modernog i drevnog, tradicionalnog, a titulu najzanimljivijeg grada na svetu nosi jer spaja uzbuđenja poslovne metropole, modernih šoping-molova i luksuznih hotela sa starim pijacama, peščanim pustinjama i udaljenim beduinskim selima. Sa poznatom džamijom Džumeira, starim vetrenjačama i trkama kamila, Dubai predstavlja pravu turističku oazu usred pustinje.

Osmo svetsko čudo

Dubai je i san svakog arhitekte - gradi se na svakom koraku, a više od 400 hotela nadmeću se koji će biti najluksuzniji, sa najljubaznijim osobljem, najboljom hranom, uslugom i pogledom... Burdž al Arab sa sedam zvezdica, čija je gradnja koštala dve milijarde dolara, postao je zaštitni znak uzbudljive metropole u Persijskom zalivu. Najviši toranj na svetu u obliku jedra jedno je od najfotografisanijih građevina svetu. Ovo čudo moderne arhitekture noću menja svetla u bojama vatre i vode što posmatračima satima oduzima dah. Svaki gost ovog hotela ima svog vozača, a svaki od 160 spratova ima privatnu recepciju. U hotelu je i jedan od najpopularnijih restorana na svetu - podvodni restoran „Al Mahara" u kojem večera mora da se rezerviše nekoliko meseci unapred. U urbanoj arapskoj metropoli nalazi se i osmo svetsko čudo - veliki kompleks od veštačkih ostrva u obliku palme koji mogu da se vide i sa Meseca.

Alpska Italija

Kipar: Afroditino ostrvo

Popusti zovu u Crnu Goru

Vodeni spektakl

Zaliv Dubai Krik deli grad na dva dela, severni Deira i južni Bur Dubai, a saobraćaj se odvija vodenim taksijima koji se zovu abra. Ne treba propustiti ni razgledanje spoljne arhitekture džamije Džumeira, šetnje uskim uličicama Bastakije, starog dela Dubaija koji je nastao 1900. godine i do danas zadržao autohtonu arhitekturu, kao i odlazak do tvrđave Al Fahidi, u kojoj su nekada živeli vladari Dubaija. U muzeju starog Dubaija mogu se videti prikazi istorijskog života grada nekad najpoznatijeg po trgovini i brodogradnji. Egzotičnu Arabiju turisti mogu da osete na užurbanim ulicama i bučnim pijacama začina, zlata, svile i antikviteta, ali i noću pod šatorima uz igru trbušnih plesačica.

Ovde su i Vajld Vadi - najinovativni vodeni park na svetu, mogućnosti skijanja na veštačkom snegu usred pustinje... Obavezno posetite Fontanu - svetski spektakl vode, svetla i muzike, koji se nalazi na sredini jezera Burdž Dubai, a čija je površina dva fudbalska igrališta. Dubai šoping-mol u kome su akvarijum i podvodni zoo-vrt nudi uzbudljivu avanturu - ronjenje s ajkulama i 33.000 morskih životinja. Ova egzotična destinacija ima i najduži metro na svetu, najbolje golf terene na svetu, a i najveći zatvoreni skijaški centar.

(Press)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.