Meri Kvant – žena zbog koje mini-suknja i dalje živi; Bez nje ne bismo trčale za autobusima

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 15:28

Meri Kvant – žena zbog koje mini-suknja i dalje živi; "Bez nje ne bismo trčale za autobusima"

Slavna britanska dizajnerka Meri Kvant preminula je u 93. godini, a u svetu će ostati upamćena po inovativnom dizajnu odevnog predmeta zbog kojeg, kako je jednom rekla, žene ne bi mogle da trče za autobusima.

Da nije bilo Meri Kvant, svet ne bi znao za postojanje mini-suknje – omiljenog odevnog predmeta svake žene koji je izmenio korene svetske mode.

"Mini-suknja je dozvoljavala ženama da trče za autobusom", rekla je jednom prilikom britanska kreatorka o praktičnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotrebi mini-suknje.

Prva mini-suknja ugledala je svetlost dana u Londonu

Prva mini-suknja prodata je u njenom butiku "Bazar" u Londonu 1963. godine, a ubrzo se našla i u magazinu "Vog". Tvigi je bila prva manekenka koja je predstavila ovaj revolucionarni predmet na modnoj pisti.

Meri je ovim potezom otvorila vrata drugačije, odvažnije modne industrije, a ženama je dala moć da istaknu svoju ženstvenost i eleganciju.

I dok je manjina osuđivala Meri zbog njenog nekonvencionalnog odevnog predmeta, ona se hrabro branila rečima:

"Nisam izmislila mini-suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meri Kvant – žena zbog koje mini-suknja i dalje živi

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2023

Slavna britanska dizajnerka Meri Kvant preminula je u 93. godini, a u svijetu će ostati upamćena po inovativnom dizajnu odjevnog predmeta zbog kojeg, kako je jednom rekla, žene ne bi mogle da trče za autobusima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.