Mediteranskom ishranom protiv raka želuca

Izvor: S media, 19.Jan.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediteranskom ishranom protiv raka želuca

Mediteranski način ishrane može da pomogne u smanjenju rizika obolevanja od raka želuca, poručili su španski stručnjaci iz Katalonskog instituta za onkologiju.

Tradicionalna ishrana Grka, Italijana i drugih mediteranskih naroda ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i zaštitu od malignih bolesti, ističu španski stručnjaci, na čelu sa dr Karlosom Gonsalesom.

Proveravajući da li mediteranska ishrana smanjuje rizik od raka želuca, koji je drugi najznačajniji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uzročnik smrti među svim vrstama raka u svetu, tim iz Barselone je analizirao rezultate evropskog istraživanja o raku i ishrani (EPIC).

Istraživanja je obavljeno na 485.044 muškaraca i žena, starosti od 35 do 70 godina, iz deset evropskih zemalja.

Ispitanici su ocenjivani po skali od 1 do 18, na bazi toga koliko je njihova ishrana bila bliska mediteranskoj, koja je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, žitaricama i maslinovim uljem, a relativno siromašna crvenim mesom i mlečnim proizvodima.

Tokom devet godina sprovođenja EPIC-a, od raka želuca obolelo je 449 ispitanika. Ispostavilo se da je rizik od dobijanja te vrste raka smanjen 33 odsto kod onih čija je ishrana bila najpribližnija mediteranskoj.

Za svaki poen više na skali, rizik od raka želuca smanjivao se za pet odsto.

Među osobama kojima se dijagnostikuje rak želuca, samo 23 odsto preživljava pet godina, napominju španski stručnjaci.

Izvor: (Tanjug, foto: Guliver/getty Images)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.