Mala divljakuša iz prirode: Kopriva tera ovih 10 zdravstvenih problema kao od šale!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2020, 10:55

Mala "divljakuša" iz prirode: Kopriva tera ovih 10 zdravstvenih problema kao od šale!

Dobra je za svakodnevnu upotrebu...

Kopriva izgledom možda jeste skromna, a zapravo nudi celu raskoš dobrobiti za naše zdravlje. Svakako je reč o jednom od najvrednijih lekova iz prirode, čija sezona upravo traje.

Kopriva cveta od proleća do jeseni, a za očuvanje i poboljšanje zdravlja najčešće je koristimo u obliku čaja.

Koprivu znalci nazivaju "seljakom" među samoniklim biljem i to je savršeno opisuje. Naizgled neugledna, zapravo je neizmerno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vredna i jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka. Njene prehrambene blagodati poslednjih godina se ponovno sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da možete da je nabavite i potpuno besplatno ako je sami naberete.

Ukoliko odlučite da sami beree ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte ga brati uz auto-putu ili na drugim mestima gde postoji opasnost od zagađenja i obvezno nosite rukavice.

Koristi koprive zaista su brojne i poznate su od drevnih vremena, a mi vam predstavljamo 10 najčešćih.

1. Čisti telo od toksina

Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži, čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tela od toksina i to na nežan i siguran način. Kopriva deluje i kao diuretik, što dodatno pospešuje pročišćavanje organizma. Takođe, poboljšava iskoristivost hranljivih sastojaka u organizmu i brine se da probavni sistem radi kako treba, sprečavajući taloženje toksina. Uz to, poboljšava rad limfnog sistema pomažući telu da se reši viška toksina i u bubrezima.

2. Pomaže nakon trudnoće

Kopriva se često preporučuje ženama koje su imale bolan porođaj, jer deluje kao koagulant i može da spreči preveliko krvarenje. Takođe, kopriva će poboljšati proizvodnju mleka i učiniti laktaciju lakšom.

3. Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utiču na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a i može da smanji obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može da olakša promene koje se događaju u telu i da deluje okrepljujuće, što će hormonalne "turbulencije" učiniti podnošljivijim.

4. Poboljšava cirkulaciju

Zbog kombinacije vitamina C i gvožđa, kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih zrnaca i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa energije koja nam je nužna za svakodnevno funkcionisanje. Iz istog razloga kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i lečenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

5. Sprečava pojavu kamena u bubregu

Kopriva je poznati diuretik, ali na bubrege deluje i na drugi način – može da pomogne u razbijanju kamena u bubrezima i žuči. Na taj način može da se spreči pogoršavanje simptoma i hirurška intervencija. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomernog zadržavanja tečnosti. Takođe, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

6. Deluje protivupalno

Između ostalog, kod stanja kao što su reumatoidni artritis i hronični bol u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive deluju i kod lečenja gihta.

7. Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva može da pomogne u sprečavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da reguliše hormone u telu, što takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

8. Pomaže kod problema s disanjem

Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući alergijski rinitis, astmu i druge sezonske oblike alergija. Takođe, određene kombinacije ekstrakta koprive mogu značajno da smanje alergijske reakcije. Redovna konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za lečenje astme.

9. Štiti zdravlje srca

Nakon svega nabrojenog, sasvim je logično da kopriva povoljno deluje i na zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da redovna konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska i da olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

10. Poboljšava izgled kože

Nanošenje ekstrakta koprive na kožu dokazano smanjuje akne i može da spreči bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidativnom delovanju pospešuje zaceljivanje, smanjuje pojavu ožiljaka i fleka od akni. Takođe, smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.