MUŠKARCI, VREME JE DA SEDNETE! Urolozi savetuju kako da izbegnete probleme sa prostatom i mokrenjem

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2023, 17:22

MUŠKARCI, VREME JE DA SEDNETE! Urolozi savetuju kako da izbegnete probleme sa prostatom i mokrenjem

Doktori upozoravaju da moraju da se menjaju navike u WC, kako bi se izbegli urološki problemi.

U mnogim kulturama važi pravilo da se devojčice uče da obavljaju kraću nuždu sedeći, a dečaci stojeći. Međutim, vreme je i da dečaći sednu, upozoravaju urolozi.

Ova teorija izazvala je pravu buru u muškom svetu, naviklom da piški stojeći. I zaista, ima to svojih prednosti: pre svega, možete piškiti bilo gde, a i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << morate razmišljati o tome na kakvu ćete dasku sesti u javnom toaletu i slično. Jedan evropski narod posebno odbija da sedi u WC-u. Pogodite ko!

Nećete verovati kad vam kažemo da uglađeni Englezi odbijaju damokre sedeći . Naime, britanska agencija YouGov sprovela je istraživanje navika u toaletu u evropskim zemalja. Britanci su zauzeli skoro poslednje mesto u rangiranju navika sedenja na WC šolji i pokazalo se da samo 24% njih uriniraju u ovom položaju. Čak 33% ispitanika navelo je da nikada ne bi sedelo!

Poređenja radi, u Nemačkoj 40% muškaraca sedeći vrši kratku nuždu. Tamo se čak smatra da je mokrenje stojeći znak nesocijalizovanosti i aljkavosti, jer oni ne žele da razmišljaju gde će kapljice završiti. Na mnogim javnim toaletima je figura muškarca prikazana u sedećem položaju.

Američki profesori inžinjerstva sproveli su i istraživanje o putanji i radijusu pljuskanja mokraće i otkrili su da kapljice koje se sa visine odbiju o WC šolju mogu odleti i do neverovatnih 3 metara, što verovatno znači da je i četkica za zube u zoni opasne ešerihija koli bakterije.

Oni koji stoje ne samo da zagađuju okolinu, već i ne prazne svoju bešiku potpuno. Naime, holandski istraživači iz Medicinskog univerziteta u Lajdenu otkrili su da sedenje omogućava potpuno i mnogo brže pražnjenje. Razlog tome je što su mišići karlice i kičme u sedećem položaju opušteni, pa je izbacanje tečnosti mnogo lakše.

Doktor Džesi Majls, vanredni klinički profesor na Odeljenju za urologiju na UCLA univerzitetu, izjavio je da je sedeći položaj više stimuliše trbušne mišiće i tako lakše stimulišu prostatu.

Prema mišljenju Džeralda Kolinsa, kosultanta na urološkoj hirurgiji, navodi da je najefikasniji način da se izmokrite do kraja je da sednete. Stvar je u tome da s godinama dolazi do toga da se pomalo tresu ruke, pa muškarci počinju mokriti sve neurednije, pogotovo ako se jave simptomi benigne hiperplazije prostate, koja pogađa čak 80 procenata starijih muškaraca.

Ovaj poremećaj se javlja kada se prostata i okolno područje širi i tako zatvara mokraćni kanal koji bi trebao da izbacuje tečnost, pa je mokrenje otežano. Zato su ljudi sa ovim poremećajem podložniji problemima sa kamenjem u bubrezima, infekcijama urinarnog trakta i bubrega.

"Benign hiperplazija prostate nastaje kao posledica promenjenog hormonskog okruženja u prostati, koja se javljaju uglavnom oko 40-ih godina ili kasnije" navodi doktor Kolins i dodaje: "Tada se luči određen hormon koji utiče na razgradnju testosterona, te prostata počinje da stvara veći broj ćelija. Zato upravo tada muškarci počinju da sede dok mokre".

Dr Mils je rekao da je sedenje "bolja opcija za muškarce sa problemima sa prostatom ili muškarce koji se teže kreću ". Dodao je: „Kada sedite, bolje ciljate. Ako sedite na pravom mestu, velike su šanse da ćete pogoditi metu."

Ukoliko osećate da ni uz pomoć sedenja ne možte skroz isprazniti bešiku, potražite pomoć lekara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.