MUĆKANJE ULJA U USTIMA! Evo šta se DOGAĐA kada ovo radimo i šta o tome KAŽU LEKARI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUĆKANJE ULJA U USTIMA! Evo šta se DOGAĐA kada ovo radimo i šta o tome KAŽU LEKARI!

Sve popularnija metoda!

Ovaj postupak je prilično jednostavan. Sve što treba da uradite jeste da uzmete kokosovo, maslinovo ili suncokretovo ulje i mućkate ga u ustima oko 20 minuta, a potom ispljunete.

Nemojte ga grgljati ili gutati. Ulje bi trebalo da očisti usta od bakterija i toksina. Zdravija usna duplja potom donosi niz drugih prednosti: čistija koža, ublaženi simptomi PMS - a, alergija i migrena.

Postoje dva glavna razloga zbog kojih stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veruju da je mućkanje ulja u ustima dobro: čisti usta od bakterija - jer ulje ima antimikrobno delovanje i stvara zaštitni skliski sloj koji sprečava nakupljanje bakterija.

Predstavljamo vam mišljenja stručnjaka o ovoj, sve popularnijoj, metodi nege usne duplje i poboljšanja zdravlja.

A post shared by ✨Danijela✨Hranologija✨ (@hranologija_) on Nov 30, 2019 at 8:04am PST

Šta kažu naturopatski lekari?

Prva i najbolja prednost je bolje zdravlje usne duplje: svetliji zubi, zdravije desni i manji rizik od nastanka infekcija. Zdravlje usne duplje utiče na zdravlje celokupnog organizma.

Skeptici možda misle da je mućkanje vodice za ispiranje usta isto kao i mućkanje ulja, ali to nije istina. Bakterije u našim ustima su prekrivene slojem masti koje se lijepe za ulje, stoga je mućkanje ulja bolji izbor.

Iako je idealno ulje mućkati 15 do 20 minuta, dobra vest je da će i najmanje mućkanje ulja doneti prednosti, naročito ako to postane svakodnevna navika. Preporučuju da ne zaboravite na pranje zuba i korišćenje zubnog konca.

Šta kažu holistički lekari?

Oni su takođe pobornici mućkanja ulja. Veruju da zdravlje usne duplje uveliko određuje zdravlje celokupnog organizma, naročito probavnog sistema.

Antimikrobna svojstva ulja deluju čudesno, a ulje će se zavući i u najuže prostore između zuba. Ulje iza sebe ostavlja lagan zaštitni sloj i sprečava nakupljanje mikroba. Takođe, štiti sjaj. Ključno je da ne četkate zube nakon mućkanja ulja kako ne biste uklonili zaštitni sloj.

Na početku ćete možda osećati osetljivost zubnog mesa. To je normalno jer ulje izvlači toksine iz zubnog mesa. Oni će biti osetljiviji, ali će to proći kroz nekoliko dana.

Šta kažu naučnici?

Naučnici imaju drugačije mišljenje. Nema čvrstih dokaza da mućkanje ulja poboljšava zdravlje usne duplje. Iako je jedno istraživanje pokazalo da mućkanje ulja ima pozitivno delovanje, trebalo bi da znate da je u tom istraživanju učestvovalo tek 10 osoba.

Tokom mućkanja, koje traje 15 do 20 minuta, pljuvačka de meša s uljem i deluje kao prirodni sapun. Upravo iz tog razloga osećate svežinu i čistoću nakon mućkanja.

Naučnici preporučuju da se i dalje držite četkanja zuba, korišćenja zubnog konca, fluora, zdravih prehrambenih navika i redovnog odlaska stomatologu.

A post shared by ✨Danijela✨Hranologija✨ (@hranologija_) on Nov 25, 2019 at 10:44am PST

Šta kažu stomatolozi?

Stomatolozi ističu da neće naštetiti, ali da nije sprovedeno dovoljno kliničkih istraživanja koja bi pokazala da mućkanje ulja značajnije poboljšava zdravlje usne duplje.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je klasično održavanje higijene usne duplje (četkica i konac) i dalje delotvornije od mućkanja ulja. Sve osobe koje mućkaju ulje, trebalo bi da se zapitaju hoće li radije izabrati mućkanje od 20 minuta ili tri minuta klasičnog pranja zuba. Svi znamo da je vreme dragoceno.

Stomatolozi, s druge strane, smatraju da bi s vremena na vreme bilo korisno promućkati ulje u ustima jer ne postoje zabeležene negativne posledice. Ne mogu da garantuju pozitivan učinak, ali mogu da nema negativnog. To znači da mućkanjem ulja nećete ništa izgubiti, a možda ćete nešto dobiti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.