MRŠAVLJENJE U ZADNJI ČAS: Najpopularnija KETO DIJETA topi kilograme, ali ima i NEŽELJENE EFEKTE, iznenadićete se koje

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 14:53

MRŠAVLJENJE U ZADNJI ČAS: Najpopularnija KETO DIJETA topi kilograme, ali ima i NEŽELJENE EFEKTE, iznenadićete se koje

Ovaj režim ishrane napravljen je u terapeutske svrhe, te nije za svakoga 

Vreme je letnjih odmora i svi jurimo za savršenim telom. Ukoliko niste na vreme počeli da se pridržavate zdravog režima ishrane i da vežbate, sada sigurno pretražujete internet u nadi da ćete naći dijetu sa kojom za nedelju dana možete da smršate 5kg.

Moramo vas razočarati i reći vam da takva dijeta verovatno ne postoji. Ali, pretražujući i sami >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takve dijete, videli smo da je najpopularnija i "iskače" na svakom sajtu - keto dijeta. 

Radi se o ishrani s vrlo niskim udelom ugljenih hidrata, te visokim udelom zdravih masti, a kojoj je cilj konvertovanje iste u energiju, te topljenje viška masnih naslaga.

Upravo zbog svoje efikasnosti, a relativno jednostavnog sprovođenja, ketogena prehrana je jedna od najpopularnijih dijeta u svetu već nekoliko godina, naročito pred leto.

 Međutim, ova dijeta ima i svoje prednosti, a i mane.

Keto dijeta – prednosti i mane

Zagovornici dijete tvrde da "keto", pored koristi od gubitka nekoliko kilograma, izaziva i povećanje energije, poboljšanje performansi vežbanja i pomože u izgradnji mišića.

Ali, malo se priča o neželjenim efektima ove popularne dijete. Donekle je i razumljivo jer, eventualni problemi tiču se pomalo osetljive teme – pražnjenje creva. Dakle, nije baš idealna za ćaskanje sa koleginicom ili u teretani.

Keto dijeta i digestivni trakt

Vatrene zagovornike keto ishrane možete često čuti kako se hvale da im je dozvoljeno da jedu "tonu" hrane bogate mastima kao što su sir, slanina, rebarca, pečenje… Ipak, malo ređe ćete ih čuti da govore o tome kako konzumiranje baš takve hrane može dovesti do gastrointestinalnih problema. Pogotovo ako prelazite sa dijete sa niskim ili umerenim sadržajem masti na ishranu sa visokim sadržajem masti kao što je keto.

Keto zaista ima mnogo prednosti - gubitak težine, zdravlje srca, mentalna kondicija, čista koža i tako dalje. Ali, tokom prelaska u ketozu, vaše telo može da se bori da se prilagodi vašoj novoj ishrani sa malo ugljenih hidrata. Možda ćete doživeti zatvor, dijareju, česta pražnjenja creva i druge promene u varenju.

Namirnice dozvoljeno u ketogenoj dijeti

Iako se čini komplikovano da izbacite sve ugljene hidrate iz ishrane, jednom kad uhvatite ritam i naučite osnovne pojmove, ketogena prehrana biće vam vrlo jednostavna za sprovođenje.

Ulazak u stanje ketoze je lakše s niskim udelom ugljenih hidrata u ishrani, te dok će neki ući u ketozu s 50 g ugljenih hidrata na dan, neki će tu količinu morati da smanje na samo 20 grama.

Jaja

Namirnice koje treba izbagavati na keto dijeti su:

Pića dopuštena na keto prehrani:

Prema rečima stručnjaka, ketogena dijeta je napravljena u terapeutske svrhe za tačno određene zdravstvene poremećaje i stanja i nije uputno ni potrebno da je upražnjavaju zdravi ljudi iz estetskih razloga.

Ukoliko postoji razlog zbog koga smatrate da bi vam keto dijeta pogodovala, neophodno je da se o tome konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom i da tokom upražnjavanja dijete budete pod konstantnim nadzorom, kao vam dijeta ne bi naškodila umesto da vam pomogne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.