MNOGO SU JAČE OD KAFE - Ove NAMIRNICE podižu nivo energije, razbuđuju, a u isto vreme opuštaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023, 16:22

MNOGO SU JAČE OD KAFE - Ove NAMIRNICE podižu nivo energije, razbuđuju, a u isto vreme opuštaju

Obavezno ih uvrstite u svakodnevnu rutinu!

Dr Metju Kalkasola, lekar opšte prakse, ističe da postoje istraživanja koja sugerišu da zdrava odrasla osoba ne treba da konzumira više od 400 mg kofeina u jednom danu - prenosi The sun.

- Ovo je ekvivalentno otprilike četiri do pet šoljica kafe dnevno, imajući na umu da nivoi kofeina variraju u zavisnosti od pića koje izaberete.

On dodaje da prekomerna konzumacija kofeina, bilo da je podeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u više porcija tokom dana ili se konzumira u jednoj velikoj dozi (uobičajeno u određenim energetskim pićima), može dovesti do „neželjenih“ efekata.

- Ovo može uključivati osećaj anksioznosti, nemira, nepravilnih otkucaje srca ili poteškoće sa spavanjem. Dugoročni efekti povećane svakodnevne konzumacije kafe mogu uključivati hroničnu nesanicu, depresiju, stomačne probleme i visok krvni pritisak koji je preteča srčanih bolesti - kaže dr Kalkasola.

Pre nego što se okrenete kafi, isprobajte i neki od ovih trikova koji vam mogu pomoći da ostanete budni.

Okrenite se čaju

Čaj je odlična zamena za kafu jer većina njih sadrži polovinu količine kofeina od kafe.

- Daleko je manja verovatnoća da ćete patiti od anksioznosti ili problema sa srcem samo ako pijete čaj. Ukoliko se odlučite za ovaj napitak, doktori preporučuju chai ili kombuču.

Chai ima bazu crnog čaja sa aromama začina kao što je đumbir, koji pomaže u varenju i cimet, koji je prirodni detoksikant. Kombuča je fermentisani napitak na bazi čaja i prepun je probiotika pogodnih za creva - savetuje dr Kalkasola.

Uzimajte vitamin C

Topla voda sa limunom i medom je odličan izbor.

- Limun je izvor vitamina C koji ima mnoga korisna svojstva: smanjuje umor, pomaže normalnim funkcijama imunog sistema i doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa - kaže dr Kalkasola.

Doručkujte ovsenu kašu

Umesto toga, odlučite se za složene ugljene hidrate ujutru, za koje dr Kalkasola kaže da su odličan izvor energije jer im je potrebno duže da se svare, što omogućava spor i stalan tok energije tokom dana.

- Primer složenih ugljenih hidrata je ovsena kaša koja je puna vlakana i hranljivih materija, a jedna porcija ujutru će vas držati sitim do narednog obroka.

Takođe, koristite nutritivni kvasac kao dodatak ishrani jer on sadrži u sebi vitamin B12 koji pomaže u smanjenju umora.

Pratite pravilo 20-20-20

Vaše oči se mogu lako zamoriti ako im ne date malo predaha od ekrana.

- Ako radite pred ekranom ceo dan, od vitalnog je značaja da pravite redovne pauze. Isprobajte pravilo 20-20-20. Uzmite pauzu od 20 sekundi da biste gledali u nešto što je udaljeno 20 stopa, svakih 20 minuta, ili alternativno, na svaka dva sata provedena pred ekranom, napravite pauzu od 15 minuta da odmorite oči - kaže dr Kalkasola.

Ustanite i prošetajte

Odlazak u kratku šetnju na svež vazduh je veoma efikasan način da se izvučete iz podnevnog pada energije na poslu.

- Kada osetite da vam oči postaju teške, od vitalnog je značaja da slušate šta vaše telo pokušava da vam kaže. Odvojite malo vremena da se udaljite od onoga što radite da biste osvežili svoj um i oči. Čak i kratka šetnja može poslužiti kao fantastičan metod za povećanje nivoa energije. Fizička aktivnost šalje signal vašim ćelijama, podstičući vaše telo da pojača proizvodnju energije. Štaviše, stimuliše oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji može doprineti povećanom osećaju budnosti - ističe dr Kalkasola.

Proverite nivoe vitamina

Ako se osećate kao da ste stalno umorni šta god da radite, možda bi trebalo da proverite nivoe B12 i vitamina D.

- Oni koji slede vegansku ili vegetarijansku ishranu imaju veću verovatnoću da razviju nedostatak vitamina B12 jer većina našeg unosa B12 potiče od proizvoda na bazi mesa kao što su piletina i govedina - kaže doktor.

Uzimajte magnezijum

Pokušajte sa uzimanjem magnezijuma uveče.

- Magnezijum ne samo da doprinosi smanjenju umora već i ravnoteži elektrolita i sintezi proteina što pomaže vašem mozgu i telu da se opuste - objašnjava dr Kalkasola.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.