MELEM za PLUĆA I ŽIVCE, neguje KOŽU! Da bi vam LAVANDA OPSTALA tokom ZIME morate ovako da je čuvate

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 21:10

MELEM za PLUĆA I ŽIVCE, neguje KOŽU! Da bi vam LAVANDA OPSTALA tokom ZIME morate ovako da je čuvate

Zalivajte je jednom ili dva puta nedeljno nakon što je posadite dok se biljke ne "prime"

Lavanda je mediteranska biljka koja ima višestruka lekovita svojstva, a za njenu primenu mogu se koristiti cvet, list ili eterično ulje lavande.

Prijatnog je mirisa, pa je sastojak brojnih parfema i osveživača, a njena primena u vidu mirišljavih kesica koje se drže u ormaru je takođe jako raprostranjena.

Lavanda se najčešće upotrebljava za: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Zbog svog specifično mirisa lavanda ima blago sedativno dejstvo koje pomaže umirenju psihe. Često se koristi u aromaterapiji, a par kapi eteričnog ulja možete staviti u difuzer ili posudu sa vodom kako bi dobili prirodni osveživač prostora. Dokazano je da lavanda pomaže prilikom regulisanja prekomernog stresa, anksioznosti i uznemirenosti.

Poznato je da dejstvo lavande ima pozitivan uticaj na nervni sistem, pa se njena upotreba može naći u alternativnoj medicini za lečenje alchajmerove bolesti, kao i demencije. Zbog svog umirujućeg dejstva lavanda je takođe dobra za nesanicu zato se može konzumirati u vidu čaja koji se pije pre spavanja.

Lavandu valja posaditi tamo gde može da dobije najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti tokom dana. Ako je sadite u svom dvorištu, najbolje je da to uradite počev od ranog proleća, kada su temperature oko 15 stepeni i prođe opasnost od mraza.

Ako rešite da je posadite u jesen, izaberite veće, stabilnije primerke lavande kako biste osigurali da će opstati tokom zime. Lavandu je i inače veoma teško uzgajati od semena, pa se preporučuje kupovina mladih biljaka iz rasadnika.

A post shared by Vrtni centar Biosan (@biosan_)

. Zrele biljke zalivajte svake dve do tri nedelje dok se ne formiraju piupoljci, a potom jednom ili dva puta nedeljno do berbe. Imajte na umu da je požutelo lišće često znak prekomernog zalivanja. Stručnjaci takođe tvrde da lavanda ne voli kratka i česta zalivanja, već ređe, ali dobro zalivanje i natapanje tla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.