Ljubav je kao droga

Izvor: S media, 18.Jan.2011, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav je kao droga

Zašto ne možemo da ostanemo u onoj predivnoj zaljubljenoj fazi zauvek? Neki stručnjaci kažu da je to biološki nemoguće: naša prirodna ljubavna hemija isparava posle 18 meseci.

Kada smo zaljubljeni naš mozak proizvodi niz opijajućih hemijskih supstanci, tvrdi engleski seksolog Sara Litvinof.

Odličan seks (i to čest) održava navalu hormona. Ali, posle 18 meseci, kada subotnje veče definitivno izgubi svoju privlačnost, opojne hemijske supstance isparavaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nestaje osećaj zaljubljenosti.

Najmoćnija ljubavna hemijska supstanca je feniletilamin. Tu je i hormon oksitocin koji izaziva podstiče na nešnost, a naučnici veruju da je upravo on kriv za našu potrebu da toliko mnogo grlimo partnera na početku veze, piše Trejsi Koks u knjizi "Vrele veze".

Kao i sa svakom drogom, što je duže koristite više vam je potrebno da se 'uradite', a što je ljubav svežija više supstanci se luči. To možda objašnjava zašto ljubavni ovisnici neprestano uleću iz veze u vezu: oni su navučeni na euforiju koja je najsnažnija na početku.

Ali, ako izdržite 18 meseci vaše telo će vas nagraditi još jednom dozom. Tada se stvaraju endorfini, umirujuće supstance koje čine da se osećamo toplo, smireno, zadovoljno.

To je faza kada najviše verujete svojim osećanjima, kako biološki tako i psihički (parovi koji se vere posle dve godine zabavljanja imaju najviše šanse da izbegnu razvod).

U stvari, što duže ostanemo sa partnerom i što smo srećniji, više endorfina lučimo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.