Limuzine više nisu u modi

Izvor: VOA, 06.Jul.2023, 17:15

Limuzine više nisu u modi

Limuzine – nekada simbol bogatih i slavnih – danas se retko viđaju na putevima, filmskim premijerama i drugim svečanostima u Sjedinjenim Državama. Art Mismer je potpredsednik kompanije koja već 35 godina svojim klijentima iznajmljuje luksuzne automobile, zajedno sa šoferima. Kaže da se jedna stvar drastično promenila. Pre dve decenije, njihov vozni park je imao više od 30 limuzina. U današnje vreme, imaju samo dve. “Nekada je bilo prestižno voziti se na zadnjem sedištu limuzine. Tokom godina, stvari su se promenile, i to je postalo nešto na šta se gleda sa neodobravanjem", kaže Mismer. Robert Aleksander, predsednik Nacionalnog udruženja vlasnika limuzina, kaže da su se stvari drastično promenile posle finansijske krize 2008. godine. “Davali smo ljudima bolje ponude, ali odjednom, više nismo mogli da nudimo limuzine, klijenti bi radije izabrali pet automobila umesto jedne limuzine – zato što je vožnja limuzinom slala potpuno pogrešnu poruku", objašnjava Aleksander. Aleksander kaže da je jedan od razloga što su limuzine izašle iz mode bio taj što je nova generacija američkih milijardera izabrala takozvani tihi luksuz, za razliku od ekstravagantnog, javnog pokazivanja moći i statusa što je bio slučaj ranjih decenija. “Krajem 1980-ih, pokazivanje bogatstva je bilo nešto sasvim normalno. Imate Monblank penkalo, nosite Roleks sat i odelo od pet hiljada dolara – naravno da ćete izaći iz limuzine, to je bio način života koji ste želeli da promovišete", kaže on. Posao Eda Lejna je da organizuje putovanja za profesionalne sportiste. Ni on se ne seća kada su njegovi klijenti poslednji put tražili da se voze limuzinom. “Ponekad iznajmljujemo minibus, ali uglavnom je to automobil sa šoferom. Svi žele da budu u nekom sportskom vozilu, a ne limuzini. Mnogi naši gosti samo žele da budu prevezeni neprimetno", ističe Lejn. Mismer kaže da se ovih dana limuzine uglavnom koriste u pogrebnim povorkama. Što se tiče poslovnih sastanaka i putovanja, kao i raznih zabava, ljudi obično biraju minibuseve ili kombije. Ta vozila su lakša za upravljanje i parkiranje od limuzina, a sadrže elemente luksuza kao što su kožna sedišta, unutrašnje osvetljenje i čaše za šampanjac.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Šta se krije iza smanjenja potražnje za limuzinama

Izvor: VOA, 06.Jul.2023

Limuzine – nekada simbol bogatih i slavnih – danas se retko viđaju na putevima, filmskim premijerama i drugim svečanostima. Glas Amerike je analizirao zašto je potražnja za limuzinama u Sjedinjenim Državama opala.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.