Lekari HITNE POMOĆI otkrili veoma važnu stvar za REGERENERACIJU organizma - Veoma je važno da uradite ovo pred spavanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 09:53

Lekari HITNE POMOĆI otkrili veoma važnu stvar za REGERENERACIJU organizma - Veoma je važno da uradite ovo pred spavanje

Nekoliko stavki koje će popraviti san.

Često se govori o važnosti spavanja i kvalitetu sna. Opšte je poznato da sami lekari spavaju malo, ali ipak znaju na koji način da se dovoljno odmore i da budu sveži za nove radne pobede.

Često se govori o važnosti spavanja i kvalitetu sna. Opšte je poznato da sami lekari spavaju malo, ali ipak znaju na koji način da se dovoljno odmore i da budu sveži za nove radne pobede.

Spavanje je fundamentalno važno za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. U međuvremenu, nedostatak sna doprinosi hroničnim stanjima poput depresije, gojaznosti, dijabetesa i moždanog udara.

A ovih osam saveta lekara će vam pomoći da svakog jutra ustajete kao od šale:

Tama podstiče opuštanje i stimuliše proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji pomaže u regulisanju našeg cirkadijalnog ritma.

Zatamnjene zavese su efektni imitatori tame, a udobna maska za oči radi isti trik. Ne zaboravite da isključite ili prigušite uređaje koji emituju svetlost.

Spavanje i telesna temperatura su povezani. Kako naša temperatura pada dok spavamo, hladnija soba omogućava konstantnu telesnu temperaturu tako da duže spavamo.

Ekstremna hladnoća ili vrućina nisu odlična ideja, jer ova okruženja ometaju san. Ni drhtavica ni znojenje nisu posebno opuštajući ili prijatni.

Odlazak na spavanje punog stomaka nije dobar za varenje i povezan je sa refluksom kiseline.

Treba jesti nekoliko sati pre nego što planirate da zaspite. Odlučite se za napitke sobne temperature ili tople napitke (npr. biljni čaj, čaj bez kofeina, poput kamilice) umesto kasnih noćnih grickalica.

Tuširajte se i kupajte se pre spavanja. Kupke i tuševi pomažu kvalitetu sna snižavanjem telesne temperature, signalizirajući telu da je vreme za spavanje.

Lavanda i eukaliptus mogu da budu od pomoći. Nauka pokazuje da ulje lavande opušta i da je efikasna pomoć pri spavanju.

Isto važi i za ulje eukaliptusa, koje ima dodatno svojstvo čišćenja sinusa koje pomaže ljudima koji noću doživljavaju zagušenje. Lagano ga poprskajte na grudi, vrat ili jastuk da biste osetili miris.

Redovne i svakodnevne vežbe pomažu pri spavanju bez obzira na doba dana. Intenzivne kardiovaskularne vežbe manje od sat vremena pre odlaska u krevet ometaju dubok san.

Noću, neposredno pre spavanja, koristite laganu, sporu vežbu koja će da zamori vaše mišiće, ali neće stimulisati rad srca i naterati vas da se znojite.

Aplikacije za pametne telefone, ventilator ili mašina sa belim šumom nazivaju se zvučni uređaji.

Koncept je da buka ili pozadinski zvuk pokrivaju zvukove ili ometajuće zvukove koji mogu da izazovu povremeno uzbuđenje ometajući san.

Dušek koji omogućava poravnavanje kičme i opuštanje tela je idealan. Dušek, posteljina i odeća koju nosite u krevetu doprinose vašoj telesnoj temperaturi. Trebalo bi da se osećate udobno i suvo.

Miran i dosledan san je borba za mnoge ljude, te se nadamo da će vam ovi saveti pomoći da pronađete rutinu koja vam odgovara, navodi Make It.

Srbija Danas/ Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.