Lakše je nego što mislite: Evo kako da odolite iskušenju da pojedete nešto slatko

Izvor: B92, 05.Jul.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše je nego što mislite: Evo kako da odolite iskušenju da pojedete nešto slatko

Koliko puta vam se, baš kad ste se počeli da držite dijetu, prijela čokoladica, sladoled ili neka druga namirnica bogata šećerom? Naravno, posrnuli ste i uneli u sebe neželjene kalorije. Ali, niste znali da postoji caka da prevarite svoje telo.

Sigurno ste i vi sto puta izgovorili rečenice “ne bih ja jeo/la slatko, al organizam mi traži” ili “ma, pao mi šećer”. Da stvar bude gora, što više slatkiša i ugljenih hidrata jedete, to ćete više žudeti za ovim namirnicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje nimalo laskavo ne deluju na vašu liniju.

Ipak, postoji način da odolite iskušenju i sprečite sami sebe da pojedete taj slatkiš.

Šećeri i ugljeni hidrati smatraju se “hranom za utehu” jer stimulišu lučenje “hormona sreće”, endorfina i dopamina. Međutim, to je samo privremeno i vrlo brzo nivo energije naglo opada, a vaša želja za dodatnom hranom, odnosno energijom se ponovo javlja.

Na našu sreću, postoji hrana koja reguliše želju za ugljenim hidratima. Proteini su najbitniji za ravnotežu šećera u krvi jer susprežu žudnju za šećerom i ugljenim hidratima.

– Jedite više mesa, ribe, orašastih plodova, semenki, avokada, hladnih presovanih ulja poput kokosovog, mahunarki, prirodnog jogurta, jaja i maslacci od semenki – savetuje nutricionista Lili Suter za Daily Mail.

Takođe, samo jedna kašičica cimeta na dan oteraće vašu žudnju prema ugljenim hidratima. Uravnotežiće i nivo šećera u krvi, a to će umanjiti “udar” insulina nakon jela što vodi želji za hranom sa ugljenim hidratima.

Sve što je potrebno jeste da u hranu, kafu ili čaj, sipate malo cimeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.