LOŠ ZADAH se može IZLEČITI namirnicom koju sigurno imate u frižideru, a posebno je efektna protiv BELOG LUKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2023, 10:29

LOŠ ZADAH se može "IZLEČITI" namirnicom koju sigurno imate u frižideru, a posebno je efektna protiv BELOG LUKA

Naučnici su konačno pronašli rešenje za ovo neprijatno stanje!

Nakon izdašne porcije belolučane paprike, hleba sa belim lukom ili jednostavno samog belog luka, možda ćete morati da pokrivate usta kada razgovarate sa drugima kako ga ne biste ugušili - ali postoji mnogo bolje rešenje! Reč je o popularnoj namirnici koja se trenutno nalazi u vašem frižideru: grčki jogurt.

Istraživanja sugerišu da uzimanje kašike jogurta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << može u potpunosti neutralisati dah od belog luka, prema studiji objavljenoj u časopisu "Molecules".

Naučnici sa Univerziteta Ohajo otkrili su da konzumiranje malo prirodnog jogurta može pomoći da se oslobodite mirisa belog luka iz daha. Prema nalazima, proteini koji se nalaze u običnom jogurtu od punomasnog mleka su u stanju da neutrališu jedinjenja na bazi sumpora koja izazivaju neprijatan miris.

Tim naučnika stavio je jednake količine sirovog belog luka u staklene boce pre dodavanja različitih jogurta u iste boce. Otkrili su da je jogurt u čak 99 procenata efikasan u smanjenju jedinjenja belog luka, konkretno, jogurta sa visokim nivoom proteina i jogurta sa visokim sadržajem masti.

Dr Šeril Baringer, stariji autor studije, rekla je: - Visoki proteini su trenutno veoma popularni. Ljudi uglavnom žele da jedu više proteina, što može indirektno da pomogne kod mirisa belog luka, kao i osećanja sitosti.

Zanimljivo da je prženi beli luk takođe testiran, ali se pokazalo da nema isti efekat na zadak, jer je prženje značajno smanjilo koncentraciju većine jedinjenja koja izazivaju miris. Sa nalazima ovog eksperimenta, potencijalno bi mogli nastati novi proizvodi formulisani da iskorenjuju miris belog luka, koristeći masti i mlečne proteine.

Zaključak rezultata je doveo do potencijalnog naknadnog eksperimenta za testiranje efikasnosti jogurta na minimiziranje mirisa daha nakon konzumiranja belog luka.

Grčki jogurt, koji ima veći sadržaj proteina od prirodnog jogurta, može biti najefikasniji način borbe protiv zadaha belog luka. Mogu pomoći i voćni jogurti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.