LEKCIJE O DOBROTI I MORALU! Naučite vaše dete: Evo zašto su važne PRIČE za LAKU NOĆ?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Nov.2018, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKCIJE O DOBROTI I MORALU! Naučite vaše dete: Evo zašto su važne PRIČE za LAKU NOĆ?

Usadite im ljubav prema čitanju od malih nogu.

U svakoj bajci i priči među glavnim junacima kao najvažnije osobine ističu se skromnost i dobrota. Iako nam se često čini da se ove sobine cene samo u pričama, psiholozi otkrivaju zbog čega su one veoma važne da se vrlo rano usade u vaspitanje vašeg deteta.

KADA TATA UZME STVAR U SVOJE RUKE: Ovako se muž Slađe Alegro igra sa ćerkicom Milom (VIDEO)

ZAŠTO BEŽIMO OD BRAKA? Otkrijte šta vas KOČI: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Strah od vezivanja ili nedostatak finansija?

- Biti dobar je uvek moderno. Naravno, biti dobar svima nije moguće niti treba tome težiti, ali vladati se u skladu sa osnovnim moralnim načelima su vanremenski postulati poželjnog ponašanja. Buti skroman, u smislu da pronađeš pravu meru u svmeu, jeste vrednost. Skromne osobe iznad svega cene dobrotu, istinu, pravdu, ljudskost. Skromni ljudi su poželjni i prihvaćeni u društvu baš zato jer svojim ponašenjem ne ugrožavaju druge ljude, već ih poštuju i uvažavaju. - ističu pshiterapeuti.

Ovi etički principi prezentuju se deci u najranijem uzrastu kroz bajke i priče i uče ih korisnim porukama. Zato je važno deci čitati priče, pa zajedno sa njima otkrivati te tako važne životne lekcije.

Sa decom morate pričati o tome kako doživaljavaju junake iz priča i ko im se dopada najviše od likova, a ko najmanje i zašto. Deca starosti od tri godine već imaju zrelost da prate priče i maštu da razumeju pročitano, mada se i manjoj deci mogu čitati slikovnice sa manje teksta. Do kog uzrasta deci treba čitati priče pred spavanje, to već zavisi od deteta, odnosno od njegove potrebe ili želje. Nikad čovek nije prestar za lepu priču ili bajku.

NOSITE DEČAKA, A NISTE ODREDILI IME: Evo liste najlepših RETRO muških imena za vašu BEBU!

STIŽU RODE U ROZE BOJI! Evo liste najlepših srpskih RETRO IMENA! Izaberite neko od OVIH i nećete pogrešiti!

Kada sa detetom čitate knjige od malih nogu, usađujete mu ljubav i prema čitanju. Ovakvo večernje druženje dece sa roditeljima je i veoma lep način da zajedno provedete vreme i stvorite uspomene na zajedničke trenutke. Ovo se ne odnosi samo na roditelje male dece. Kada je dete već dovoljno veliko da samo čita knjigu, možete zajedno da legnete i čita svako svoju knjigu. Dobra ideja je i da zajedno pročitate knjigu po kojoj je snimljen neki film, pa nakon čitanja i da ga pogledate.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.