LAKŠE DO ZAČEĆA: Ovo su NAVIKE I NAMIRNICE koje POVEĆAVAJU PLODNOST!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2017, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAKŠE DO ZAČEĆA: Ovo su NAVIKE I NAMIRNICE koje POVEĆAVAJU PLODNOST!

Ako želiš da ostaneš u drugom stanju, poslušaj ove savete.

Poslednjih godina sve više žena ima problem sa sterilitetom. Ukoliko želite da zatrudnite, ali ne uspevate u tome, otkrivamo vam prirodne načine na koje možete da poboljšate vašu plodnost.

Dok pokušavaš da ostaneš u drugom stanju, ti, ali i tvoj partner, morate da promenite način života, ali i ishranu, jer je dokazano da pojedine namirnice pozitivno utiču na plodnost.

1. Ovulacija
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Pre svega, vodi računa o tome kada možeš ostati u drugom stanju i pravilno računaj plodne dane. Zapisuj u kalendar svaku menstruaciju - to će ti pomoći da otkriješ dane ovulacije. Pobrini se da vodite ljubav u ovim danima, kako bi imala veće šanse da zatrudnš. Neka tvom ljubavnom životu ne budu smetnja ubrzan način života, stres i svakodnevne obaveze. Ako želiš da zatrudniš, pobrini se da imaš zdrav ljubavni život.

2. Stres 

Stres je jedan od glavnih uzročnika neplodnosti kod žena, zbog čega je veoma važno da ga se oslobodiš, ili da ga makar umanjiš. Možeš ga eliminisati na razne načine, a znatno ga možeš smanjiti praktikovanjem joge. Budi redovno fizički aktivna da ostaneš u formi, i budi zdrava, a imaj u vidu i da umereno vežbanje može da ti pomogne da brže ostaneš u drugom stanju.

3. Višak kilograma

Fizička aktivnost, ali i pravilan ishrana su ključni faktori za lakše zatrudnjivanje, jer višak kilograma smanjuje šanse za začeće. Stoga, ako planiraš potomstvo, povedi računa o svojoj kilaži i potrudi se da imaš odgovarajuću težinu, ali se obavezno posavetuj s doktorom pre odlaska na dijetu.

4. Prehrambene navike

Kako bi poboljšala plodnost, u ishranu moraš uključiti zdrave i hranljive namirnice. Takođe, trudi se da se ne prejedaš i hrabi se od 4 do 6 puta dnevno, u manjim porcijama. Pij dovoljno tečnosti (najbolje obične vode), a radije biraj kuvanu hranu, nego prženu ili hladnu. Izbegavaj hranu punu pesticida i herbicida, kao i alkohol, a obavezno ostavi i pušenje. Jedi namirnice koje ti mogu pomoći da lakše ostaneš u drugom stanju, a koje su to namirnice pročitaj u nastavku.

Riba

Ribe poput lososa, sardele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potsiču cirkulaciju te utiču na kvalitet i aktivnost spermatozoida. Pri tom, vodi računa da jedeš svežu ribu ulovljenu u prirodnom staništu, umesto one uzgajane u ribnjacima. Isto važi i za sve vrste mesa, pa i piletinu. S obzirom da je naučno potvrđeno da konzumiranje ribe poboljšava sposobnost začeća, kako kod muškaraca, tako i kod žena, ovu namirnicu (ili riblje ulje u formi dijetetskog dodatka) obavezno uvrsti u ishranu.

Spanać

Zeleno lisnato povrće, naročito spanać, sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermatozoida i rad jajnika. Eksperti preporučuju da se nekoliko meseci pre planiranog začeća uzimaju multivitaminski dodaci, koji sadrže folnu kiselinu, jer ona sprečava pojavu određenih oštećenja ploda. Ova namirnica je, takođe, odličan izvor gvožđa i vitamina C, koji povećavaju kvalitet sperme, sprečavajući oštećenja genetskog koda. Osim spanaća, folnom kiselinom bogati su i proizvodi od soje, pasulj, žumance, krompir, pšenično brašno, kupus, brokoli, cvekla, banana, sok od pomorandže…

Žitarice

Kompleksni ugljeni hidrati poput zoba, smeđeg pirinča različitih vrsta mahunastog povrća daće vam preko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su neophodni za razvoj ćelija, hormonalnu ravnotežu i zdrave jajne ćelije i spermatozoide. Pri tom, radije biraj žitarice sa celim zrnom i integralni pirinač.

Sladoled

Jedno istraživanje dokazalo je da je kod žena koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija niskokaloričnih mlečnih proizvoda povećan je rizik od neplodnosti izazvane poremećajima u ovulaciji, i to za čak 80 odsto. Nasuprot tome, pokazalo se da su one koje su jele barem jednom dnevno punomasne mlečne proizvode pozitivno uticale na svoju plodnost.

Med

Med je odlična namirnica za jačanje imuniteta, a bogat je izvor minerala i amino kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sastav i rad jajnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.