Kraljica slava - po receptu srpske kuhinje: Sarma je neizostavni deo praznične trpeze

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 10:00

Kraljica slava - po receptu srpske kuhinje: Sarma je neizostavni deo praznične trpeze

Teško je zamisliti svečanu trpezu bez domaće sarme, a po ovom receptu se fil drugačije pravi i slanina daje posebnu draž.

Sastojci:

- 2,5 kg kiselog kupusa

- 500 g svinjskog mlevenog mesa

- 500 g junećeg mlevenog mesa

- dve glavice crnog luka

- četiri čena belog luka

- 250 g pirinča

- 300 g svinjskih sušenih rebara

- 50 g slanine

- 50 g sremske kobasice

- >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lovorov list

- jaje

- dve kašičice soli

- dve kašičice bibera

- tri kašičice biljnog začina

- dve kašičice mlevene paprike

- voda

Priprema:

Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodu. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra.

U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine, pa sve dobro promešajte rukama.

Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte tri sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. Oko petnaest minuta pred kraj dodajte zapršku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.