Izvor: B92, 06.Jan.2024, 10:00
Kraljica slava - po receptu srpske kuhinje: Sarma je neizostavni deo praznične trpeze
Teško je zamisliti svečanu trpezu bez domaće sarme, a po ovom receptu se fil drugačije pravi i slanina daje posebnu draž.
Sastojci:
- 2,5 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- dve glavice crnog luka
- četiri čena belog luka
- 250 g pirinča
- 300 g svinjskih sušenih rebara
- 50 g slanine
- 50 g sremske kobasice
- >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lovorov list
- jaje
- dve kašičice soli
- dve kašičice bibera
- tri kašičice biljnog začina
- dve kašičice mlevene paprike
- voda
Priprema:
Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodu. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra.
U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine, pa sve dobro promešajte rukama.
Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte tri sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. Oko petnaest minuta pred kraj dodajte zapršku.