Koliko puta nedeljno ČISTITE UŠI? Nikako to ne činite ŠTAPIĆIMA, jer možete izazvati TEŠKE POVREDE i ugroziti SLUH, pa čak i izazvati VERTIGO

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 20:39

Koliko puta nedeljno ČISTITE UŠI? Nikako to ne činite ŠTAPIĆIMA, jer možete izazvati TEŠKE POVREDE i ugroziti SLUH, pa čak i izazvati VERTIGO

Lekar dr. Soj deli korisne savete o održavanju higijene ušiju, ukazujući da se uši same čiste. Ovaj savet je izazvao pažnju na TikToku, gde ga prati veliki broj ljudi. Specijalista za uši ističe važnost izbegavanja stavljanja predmeta, poput aplikatora sa pamučnim vrhom, u uho, jer to može izazvati povrede. Osim toga, istraživanje je pokazalo da čišćenje ušiju kod kuće često dovodi do povreda, a lekar naglašava da se ušni kanali obično čiste sami

Lekar pruža >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korisne savete o održavanju higijene ušiju.

- Kako održavati čistoću ušiju? Verovatno nikako, izjavio je doktor opšte prakse po imenu dr. Soj koga prati 58.700 ljudi na TikToku i izazvao opštu pometnju!

- Vaše uši se same čiste, objasnio je specijalista za uši u kratkom TikTok videu od 12 sekundi, koji je privukao više od 18.400 pregleda

- Ne bi trebalo da stavljate ništa manje od nokta u uho, nastavio je doktor.

- Možete da uzmete flanel i obrišete spoljašnji deo uha, ali ako imate bilo kakvih problema, onda morate da posetite doktora ili medicinsku sestru, a mi ćemo vam reći šta da radite, dodao je Soj.

Studija iz 2017. koju je sprovela Nationvide Children's Hospital u Ohaju otkrila je da je skoro 264.000 dece posetilo američku hitnu pomoć zbog povreda uha nstalo zbog vate u periodu od 1990. do 2010. godine.

To znači oko 12.500 povreda godišnje, ili oko 34 dnevno.

Čišćenje ušiju je najčešće dovodilo do povreda, u čak 73%, a zatim zaglavljivanje aplikatorima sa pamučnim vrhom - 10%.

- Dve najveće zablude koje čujem kao otorinolaringolog su da se ušni kanali moraju čistiti u kućnim uslovima i da treba koristiti aplikatore sa pamučnim vrhom za njihovo čišćenje; oba su netačna, rekao je dr Kris Jatana, viši autor studije.

- Ušni kanali se obično čiste sami. Korišćenjem aplikatora sa pamučnim vrhom za čišćenje ušnog kanala ne samo da gurate vosak bliže bubnoj opnoj, već postoji značajan rizik od nanošenja manjih do teških povreda uha.

Soj je rekao i da je "prilično uobičajeno videti ljude u opštoj praksi sa ušnim voskom koji im je bio zaglavljen u bubnim opnama. To može dovesti do poteškoća sa sluhom, tinitusa, pa čak i do vrtoglavice!

Zdravstveni radnik može ukloniti višak ušnog voska kašikom sa dugom drškom, pincetom, navodnjavanjem ili alatom za usisavanje.

Sooj takođe odvraća od praktikovanja paljenja uha, što uključuje postavljanje upaljene, šuplje sveće u uvo kako biste pokušali da uklonite vosak.

- To je široko osporeno, izjavio je Soj prošlog meseca u vezi s ovom popularnom praksom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.