Koliko iskrica, toliko i parica; običaji za Badnji dan VIDEO

Izvor: B92, 06.Jan.2022, 17:08

"Koliko iskrica, toliko i parica"; običaji za Badnji dan VIDEO

Badnji dan je praznik koji je okrenut domu i porodici, pa je običaj da se članovi porodice okupljaju oko posne trpeze.

U različitim delovima Srbije ne praktikuju se uvek isti običaji, ali su oni slični. Tako se u naselju Sirogojno vrši rekonstrukcija starih običaja specifičnih za ovo mesto.

Osim što se badnjaci, tradicionalno, seku rano izjutra, posna trpeza koju spremaju domaćice kuće se postavlja na slami.

Takođe, slatkiši, orasi i bombone bacaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se po podu, kako bi deca, koja prate domaćicu celo vreme, kupila za njom.

"Deca kao mali pilići idu za domaćicom i kupe slatkiše", kaže Vida Pavlović iz muzej "Staro selo" Sirogojno.

Badnjak se, potom, u večernjim satima unosi u kuću, a deca kao pilići uzimaju grančice ovog svetog drva, govoreći: "Koliko iskrica, toliko i parica".

A šta kaže etnolog Jasna Jojić o ovim običajima za TV Prva?

Govoreći o različitim običajima i verovanjima, Jojić kaže da bi ljudi itrebalo da ih posmatraju racionalno, u skladu sa svojim osećanjima i verovanjima.

Ona je, takođe, dala i primer nekih običaja koji su ostali iz paganskog perioda, ali se i dan-danas praktikuju u našoj kulturi.

"Na današnji dan ne bi trebalo da trošite novac, ali ne bi trebalo ni da pozajmljujete stvari. Ne bi trebalo da koristite oštre predmete - makaze, igle, a veruje se da bi nož trebalo da zabodete iza vrata pored praga, kako bi tako zaštitili porodicu od zlih duhova", priča ona.

Više o običajima na Badnji dan pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.