Koliko VODE zaista treba da POPIJEMO SVAKOG DANA? Možda ste umorni baš zato što u ovome grešite

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 20:58

Koliko VODE zaista treba da POPIJEMO SVAKOG DANA? Možda ste umorni baš zato što u ovome grešite

Ova tečnost je ključna za normalno funkcionisanje svakog živog organizma, a ponekad se uzima zdravo za gotovo.

Koliko vode je potrebno da se popije svaki dana? To je jednostavno pitanje bez jednostavnog odgovora.

Naučne studije su tokom godina došle do različitih preporuka. Međutim, vaše individualne potrebe za vodom zavise od mnogo faktora, uključujući opšte zdravlje, koliko ste fizički aktivni i gde živite.

Nema jedinstvene formule koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odgovara svima. Ali, poznavanje više o potrebama vašeg tela za tečnostima pomoći će vam da procenite koliko vode treba da pijete svakog dana.

Voda je glavna hemijska komponenta vašeg tela i čini oko 50% do 70% vaše telesne težine. Da bi vaše telo preživelo, voda mora da se unosi.

Svaka ćelija, tkivo i organ u vašem telu treba vodu da bi pravilno funkcionisali. Na primer, voda:

- Eliminiše otpad putem mokrenja, znojenja i pražnjenja creva

- Održava normalnu telesnu temperaturu

- "Podmazuje" zglobove

- Štiti osetljiva tkiva

Nedostatak vode može dovesti do dehidratacije - stanja koje se javlja kada nemate dovoljno vode u telu da obavljate normalne funkcije. Čak i blaga dehidratacija može iscrpiti vašu energiju i učiniti vas umornim.

Svaki dan gubite vodu kroz disanje, znojenje, mokrenje i pražnjenje creva. Da bi vaše telo pravilno funkcionisalo, morate obnoviti njegovu zalihu vode konzumirajući pića i hranu koji sadrže vodu.

Stoga, koliko zdrav odrasli čovek koji živi u umerenoj klimi treba zaista da unese vode? Američka Nacionalna akademija nauka, inženjerstva i medicine utvrdila je da je adekvatan dnevni unos tečnosti:

Ove preporuke obuhvataju tečnosti iz vode, sokova i hrane. Oko 20% dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića.

Verovatno ste čuli savet da dnevno treba piti osam čaša vode. To je lako zapamtiti i razuman cilj.

Većina zdravih ljudi može ostati hidrirana tako što će piti vodu i druge tečnosti kad osete žeđ. Za neke ljude, manje od osam čaša dnevno može biti dovoljno. Ali drugim osobama će trebati dosta više.

Moguće je da ćete morati prilagoditi ukupan unos tečnosti na osnovu nekoliko faktora:

- Vežbanje.

- Ako se bavite aktivnošću koja vas tera da se znojite, morate piti dodatnu vodu kako biste nadoknadili gubitak tečnosti.

- Važno je piti vodu pre, tokom i posle vežbanja.

- Okolina. Toplo ili vlažno vreme može vas naterati da se znojite i zahteva dodatnu tečnost.

- Dehidratacija se takođe može desiti na visokim nadmorskim visinama.

- Opšte zdravlje.

- Vaše telo gubi tečnosti kada imate groznicu, povraćanje ili proliv. Pijte više vode ili sledite preporuku lekara da pijete oralne rehidratacione rastvore.

- Druge bolesti koje mogu zahtevati povećani unos tečnosti uključuju infekcije bešike i kamence u mokraćnim putevima.

- Trudnoća i dojenje. Ako ste trudni ili dojite, možda će vam trebati dodatne tečnosti da biste ostali hidrirani.

Ne. Ne morate se oslanjati samo na vodu da biste zadovoljili potrebe za tečnošću. Ono što jedete takođe sadrži vodu. Na primer, voće i povrće, poput lubenice i spanaća, su gotovo 100% vode po sadržaju.

Osim toga, pića poput mleka, soka i biljnih čajeva sastoje se uglavnom od vode. Čak i kofeinska pića - poput kafe i gaziranih pića - mogu doprineti vašem dnevnom unosu vode. Ali budite oprezni sa pićima kojima je dodat šećer. Gazirana pića, energetska ili sportska pića i druga slatka pića obično sadrže puno dodatog šećera, što može dodati kalorija nego što je potrebno.

Vaš unos tečnosti je verovatno adekvatan ako:

- Retko osećate žeđ

- Vaš urin je bezbojan ili svetlo žut

- Vaš lekar ili nutricionista mogu vam pomoći da odredite količinu vode koja vam je potrebna svakog dana..

Dobra je ideja piti čašu vode:

- Uz svaki obrok i između obroka

- Pre, tokom i posle vežbanja

- Ako osetite žeđ

Pijenje previše vode retko je problem za zdrave, odrasle osobe. Ponekad sportisti mogu piti previše vode u pokušaju da spreče dehidrataciju tokom dugog ili intenzivnog vežbanja. Kada pijete previše vode, vaši bubrezi ne mogu da se oslobode viška vode. Sadržaj natrijuma u vašoj krvi postaje razređen. To se naziva hiponatremija i može biti opasno po život.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.