Izvor: B92, 27.Sep.2014, 11:46 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Koje sve probleme može da izazove dijeta bez glutena?
U poslednje vreme sve se više priča o štetnom dejstvu glutena, pa su dijete bez glutena sve češća pojava. Skrećemo vam pažnju na zdravstvene probleme koji se mogu javiti ukoliko ga u potpunosti isključite iz ishrane.
Gluten je prirodni protein koji ulazi u sastav zrna pšenice i zahvaljujući kojem testo raste i zadržava svoj oblik. Iako su pojedini ljudi alergični na gluten, većina ga dobro podnosi. Evo nekih mana dijete bez glutena:
Izbegavajući gluten, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključićete brojne nutrijente iz svoje ishrane
Neke od žitarica poput pšenice ili raži veoma su korisne za organizam a, ako ih isključite iz ishrane, vaše telo će ostati i bez dragocenih vlakana, što može izazvati probleme sa varenjem.
Isključivanje glutena iz ishrane može vas učiniti gojaznim
Ako ste jedna od osoba koja ne može da odoli tome da u supermarketu posegne za nekim od proizvoda bez glutena, imamo loše vesti za vas. Takva hrana obično je krcata mastima i šećerom, a gojaznost povećava šanse za dobijanje dijabetesa i srčanih bolesti. Zato izbegavajte ovu opciju i držite se zdravijih alternativa.
Gubićete vitamin B izuzetno brzo
Žitarice obiluju vitaminima grupe B a oni su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, održavanje imuniteta i zdravlja nervnog sistema, regulisanje metabolizma i rast kose i noktiju.
Vaše telo neće dobijati dovoljno folne kiseline
Folna kiselina zaslužna je za jako telo i sveukupno dobro zdravlje. Zbog toga nikada nemojte gluten isključivati iz ishrane, osim ako nemate alergiju.
Dijeta bez glutena izuzetno je komplikovana
Time ste sebi ograničili mesta gde možete da jedete, a u gradu nećete uvek biti u mogućnosti da nađete proizvod koji ne sadrži gluten. Ukratko – morate stalno biti na oprezu i voditi računa. Takođe, spremanje hrane bez glutena dosta košta i oduzeće vam dosta vremena.
Foto: Mister GC/FreeDigitalPhotos.net
Foto: Mister GC/FreeDigitalPhotos.net