Koje sve probleme može da izazove dijeta bez glutena?

Izvor: B92, 27.Sep.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje sve probleme može da izazove dijeta bez glutena?

U poslednje vreme sve se više priča o štetnom dejstvu glutena, pa su dijete bez glutena sve češća pojava. Skrećemo vam pažnju na zdravstvene probleme koji se mogu javiti ukoliko ga u potpunosti isključite iz ishrane.

Gluten je prirodni protein koji ulazi u sastav zrna pšenice i zahvaljujući kojem testo raste i zadržava svoj oblik. Iako su pojedini ljudi alergični na gluten, većina ga dobro podnosi. Evo nekih mana dijete bez glutena:

Izbegavajući gluten, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključićete brojne nutrijente iz svoje ishrane

Neke od žitarica poput pšenice ili raži veoma su korisne za organizam a, ako ih isključite iz ishrane, vaše telo će ostati i bez dragocenih vlakana, što može izazvati probleme sa varenjem.

Isključivanje glutena iz ishrane može vas učiniti gojaznim

Ako ste jedna od osoba koja ne može da odoli tome da u supermarketu posegne za nekim od proizvoda bez glutena, imamo loše vesti za vas. Takva hrana obično je krcata mastima i šećerom, a gojaznost povećava šanse za dobijanje dijabetesa i srčanih bolesti. Zato izbegavajte ovu opciju i držite se zdravijih alternativa.

Gubićete vitamin B izuzetno brzo

Žitarice obiluju vitaminima grupe B a oni su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, održavanje imuniteta i zdravlja nervnog sistema, regulisanje metabolizma i rast kose i noktiju.

Vaše telo neće dobijati dovoljno folne kiseline

Folna kiselina zaslužna je za jako telo i sveukupno dobro zdravlje. Zbog toga nikada nemojte gluten isključivati iz ishrane, osim ako nemate alergiju.

Dijeta bez glutena izuzetno je komplikovana

Time ste sebi ograničili mesta gde možete da jedete, a u gradu nećete uvek biti u mogućnosti da nađete proizvod koji ne sadrži gluten. Ukratko – morate stalno biti na oprezu i voditi računa. Takođe, spremanje hrane bez glutena dosta košta i oduzeće vam dosta vremena.

Foto: Mister GC/FreeDigitalPhotos.net

Foto: Mister GC/FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.