Ko ima problem sa očima, i priđe njegovom grobu, DEŠAVA SE ČUDO - Veruje se da SVETI LUKA isceljuje BOLESNE ako mu se obratite ovim REČIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2023, 15:54

Ko ima problem sa očima, i priđe njegovom grobu, DEŠAVA SE ČUDO - Veruje se da SVETI LUKA isceljuje BOLESNE ako mu se obratite ovim REČIMA

Sutra, 31. oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Svetom apostolu Luki, poznatiji kao Lučindan

Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra (18. oktobra po julijanskom) slave Svetog apostola i jevanđelistu Luku.

Sveti apostol i jevanđelista Luka je bio lekar i prijatelj apostola Pavla.

U starosti sveti Luka je otputovao u Egipat radi propovedi Jevanđelja. Tamo on blagovesteći Hrista pretrpe mnoge muke i izvrši mnoge podvige. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << U gradu Aleksandriji on rukopoloži za episkopa Avilija na mesto Aniana, rukopoloženog svetim jevanđelistom Markom. Vrativši se u Grčku, sveti Luka ustroji Crkve naročito u Beotiji, rukopoloži sveštenike i đakone, isceli bolesne telom i dušom.

Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde su se dešavala mnoga čuda. Tu su se ove svete čudotvorne mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija. U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, što je i bilo učinjeno veoma svečano.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

Sveti Luka je zaštitnik lekara i zdravstvenih ustanova, pa bi naročito trebalo da mu se mole bolesni, i to ovom molitvom:

O, Sveti Luka, Bogom izabrani i Majkom Božijom blagosloveni, propovedniče po svoj vaseljeni Evanđelja Hristovog, mučeniče i apostole, pomoćniče svima koji te molitveno prizivaju, pomozi i nama, nepotrebnim slugama Gospodnjim. Jer mi se zbog naših mnogih pregrešenja nalazimo u tami i seni smrtnoj i udaljeni smo od Boga bezmerno daleko. A zbog stida koji osećamo zbog toga, i nemajući smelosti da Ga sami zamolimo za oproštaj, prizivamo tebe, veliki svetitelju Božji, kao onoga koji u Njegovoj neizmernoj svetlosti prebivaš, da Ga umesto nas moliš da se smiluje na nas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.