Ko god je uzeo plod sa njega desile su mu se STRAŠNE STVARI: Misterije JABUKE ZLA i dan-danas plaše ljude, evo kako je GUMENO DRVO ušlo u legendu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 22:33

"Ko god je uzeo plod sa njega desile su mu se STRAŠNE STVARI": Misterije JABUKE ZLA i dan-danas plaše ljude, evo kako je GUMENO DRVO ušlo u legendu

Ovo je takozvani zapis, prema kome se odnosi sa posebnim pijetetom i strahopoštovanjem

U svim religijama sveta i mitologijama drvo je simbol života i znanja, živi kosmos u neprekidnom obnavljanju. U hrišćanskom mitu o Postanju postoje dva drveta u edenskom vrtu – drvo života i drvo spoznaje dobra i zla.

Drvo života može, zavisno od čovekovog ponašanja, da postane drvo smrti. Svaki stvoreni život se može izopačiti i iskvariti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svaka snaga može skrenuti sa pravog puta. I tako je jedno drvo u našoj zemlji postalo simbol zla i stradanja - gumeno drvo na parceli Ljubisava Miljkovića, u ataru sela Brajinovac.

Gumeno drvo je najpoznatija biljka u rasinskom okrugu, u kom se i dalje neguje kult drveta (i dan-danas se poštuju najstarija stabla, obeležavaju se slave na zapisima, zasađuje se drvo po rođenju deteta). Ovo neobično drvo prate mnoge legendarne priče, a uvek se nađe i neki starina koji će potvrditi da je baš njegovom rođaku donelo mnogo zla.

Da li zbog simbolike oličene u rednom broju 0666, pod kojim je zavedeno u projektu Wikimedie "Zapis-Sveto drvo" ili zbog priča koje ga prate, tek jedno drvo jabuke, prečnika krošnje oko šest metara, postalo je ozloglašeni donosilac nesreće. 

Doduše, ne može se na prvi pogled reći da je to baš drvo jabuke, jer nekako deluje drugačije. A i nije poznato kakvog su mu ukusa plodovi, jer narod ovog kraja i te kako zazire od njega, pa nema toga ko je probao plod sa ovog drveta. Barem nema onih koji su to učinili i preživeli, tako da mogu da posvedoče. Meštani kažu:

- To je jalova jabuka, jabuka koja ne rađa i pričaju da je ukleto. Kada je jedan čovek hteo da ga ukloni sa obradive zemlje, sečući ga odekao je svom sinu prst, kaže jedan žitelj Brajinovaca, dok drugi dodaje:

- Ja sam čuo hiljadu priča o njemu, a jedna kaže da je to drvo zla. Kažu da ko god je uzeo plod sa tog drveta desile su mu se loše stvari. Zato mi svojoj deci savetujemo da nikako ne pipaju ovu ukletu jabuku.

Naročito je zanimljivo što se naziva gumenim drvetom. Zašto je to tako, objašnjenje nalazimo u još jednoj narodnoj legendi, koja se prenosi sa kolena na koleno u ovom kraju Srbije.

A post shared by Maja Dimitrijević (@turbo_maki)

- Kažu da svi oni koji su ostvarili neki kontak sa njim imali su neku nesreću. Neki čovek je hteo da ga iseče i izašla je iverka i isterala mu je oko, dok je žena htela da ga zapali i upalila se i ona, priča meštanka sela.

U davna vremena je neko od lokalnih stanovnika pokušao da odseče stablo ove neobične jabuke. Kako je zamahnuo sekirom i udario u drvo, sekira se jednostavno odbila. Kao da je bila od gume, pa tako narod nazva ovo drvo gumenim.

Ovo je takozvano zapis drvo, prema kome se odnosi sa posebnim pijetetom. Zapis je, u Srbiji, drvo koje predstavlja svetinju za selo na čijem području se nalazi. Drvo postaje zapis činom osveštenja, pri čemu se u njegovu koru urezuje krst.

Nalazi tik uz put između sela Belušić i Oparić. Kako se pre par godina stablo samo od sebe raspolutilo, to je tumačeno kao predznak mnogih nevolja i stradanja. Ali se onda, nekim čudom, stablo obnovilo, opet samo od sebe. Da li je to znak nekih boljih vremena, ostaje nam da vidimo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.