Kako se vratiti sebi posle nemogućeg dana...

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se vratiti sebi posle nemogućeg dana...

Koliko ima onih koji bi da se posle dugog odsustva ponovo vrate igri… ili nakon nemogućeg dana ponovo vrate sebi...... Sekcija za savremeni ples Centra za umetnost pokreta PERPETUUM namenjena je upravo svima njima...

Svetlana Đurović osnivač je i koreograf Centra za umetnost pokreta Perpetuum. Pokretač je manifestacija vezanih za savremeni ples: BODY SHOP - revijalni prikazi koreografskih i scenskih ostvarenja afirmisanih i neafirmisanih umetnika iz regiona; DAJ MI KRILA >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << JEDAN KRUG - susreti dečijih igračkih ansambala. Kao pevačica, koreograf i kostimograf nastupala je sa grupom OĐILA, a za svoj umetnički i pedagoški rad u oblasti savremene igre primila je mnogo nagrada u zemlji i inostranstvu. Suma sumarum, čitavu karijeru posvetila je bici za savremeni ples, jer kao i za mnogo štošta u Srbiji, morate sumanute bitke da bijete da biste samo radili ono što najbolje znate. Ali kako sami znate i umete. Razgovarali smo sa Svetlanom o njenom novom projektu - osnivanju grupe za savremeni balet za starije od 30 godina:

-Centar za umetnost pokreta PERPETUUM ( prvobitno MADLENIUM) osnovan je u septembru 1999. godine u Beogradu, Yugoslavia, kao nezavisna neprofitabilna umetnička organizacija, čiji je glavni cilj - podrška kreativnosti i edukacija mladih u sferi savremenog plesa, kaže Svetlana. Centar je od samog početka u svom radu forsirao različite vrste veština koje danas manje ili više egzistiraju u plesnoj umetnosti, pružajuci svojim polaznicima širok dijapazon izbora i stvarajući, na taj način, jednu solidnu osnovu za dalja individualna usavršavanja i nadgradnju. U okviru Centra postoje radionice za: savremenu igru, klasičan balet, jaž dance, yogu, aikido, tai ći, gimnastiku sa akrobatikom.

Posebno smo posvećeni radu sa mladima koji imaju veće aspiracije prema savremenoj plesnoj umetnosti i očekuju da budu prepoznati i podržani u svom stvaralačkom radu. Kao rezultat ovakve koncepcije, već na samom početku našeg rada formirana je igračka trupa, PERPETUUM DANCE COMPANY, koja na najbolji način prezentuje naš edukativni i kreativni rad na najeminentnijim svetskim i domacim scenama. Osim navedenih aktivnosti Centar se bavi još nizom delatnosti, koje su bazirane na širokoj saradnji i povezivanju sa plesnom zajednicom kako u našoj zemlji, tako i u svetu, kaže osnivač Perpetuuma.

Kome je ova sekcija namenjena i da li su to nužno osobe sa nekim igračkim predznanjem ili obrazovanjem? Koliko potpuni amateri ovde mogu da se snađu i pronađu?

-Koliko ima dama (a možda i gospode…) koji potajno gaje u sebi ljubav prema toj vrsti pokreta ili uopžte prema plesnoj izrazajnosti uopste ! Koliko ima onih koji su iz ko zna kojih razloga bili sprečeni ili ometeni u svojim mladim godinama da se pokrenu ili upuste u istraživanje laguma umetnosti igre. Koliko je onih koji su nekada nešto započeli pa prekinuli nit. Koliko onih koji su žarko želeli a nisu imali hrabrosti, volje, uslova, vremna, razumevanja , podrške da makar zavire u svoj san. Koliko onih koji bi da se posle dugog odsustva ponovo vrate igri… ili nakon nemogućeg dana ponovo vrate sebi......

Ova sekcija je namenjena upravo njima. Znači - apsolutno je nepotrebno bilo kakvo predzanje, ili obrazovanje iz domena plesne umetnosti. Bitna je jedino dobra volja i želja da se proba nešto novo (ako je novo), da se izrazimo na neki drugačiji način, od onog uobičajenog na koji smo naviknuti do te mere, da smo zaboravili šta sve možemo i umemo i koji to sve i kakvi modeli izražavanja još postoje.

Kako je osmišljen program sekcije savremenog baleta i na koji je način on edukativan?

-Oslanjajući se na svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti savremenog baleta, pripremamo našim "starijim" sugrađankama ( i sugrađanima) program koj je koncipiran tako da bude lako prihvatljiv i prijatan za usvajanje,a takođe kreativan i edukativan…. Pa, i terapeutski. Nije slučajnost što se u psihoterapiji sve više koristi terapija plesom kao jedan izuzetan ventil, i metoda koja neagresivno dovodi do opuštanja najtananijih delova ljudske ličnosti, veoma često iziritirane i deformisane prevelikom dozom stresa koji nije u stanju da se valjano apsorbuje i sublimira u nešto afirmativno.

Kakve vrste vežbi su zastupljene, koje sve tanane delove i našeg tela , ali i duše razvija savremeni balet?

-Vežbe su bazirane pre svega na Yogi, koja se danas, inače jako puno praktikuje u oblasti savremene igre u delu časa koji je namenjen fizikusu.... telu... muskulaturi.. koštanom sistemu. Mnogi bi svoju rekreaciju ispunili smislenijim sadržajem od onog koji je besomučno uzurpiranje muskulature i kardiovakularnog sistema bez učešća duha, emocija, mašte, lične kreacije… Umetnička igra, savremena ili klasična - kakogod-mobiliše upravo sve ove činioce u jednu jedinstvenu celinu stvarajući jedan gotovo čudesan proizvod koji nenametljivo oplemenjuje i razvezuje celokupno biće. Duh, dušu i telo… sve troje... sve-Jedno.

Koje su to draži i prednosti savremenog baleta koje bi žene trebalo da razmotre u odnosu na teretane, fitnes, aerobik i uobičajene trening programe i sl...

-Istraživanja o komunikaciji ukazuju da se više od 70% odnosi na neverbalnu komunikaciju, što uključuje ton glasa, repeticiju, teksturu, zvukove, disanje, gestove, ekspresije lica, napetost musculature… Ova vrsta prenošenja informacija je naročito bitna za one najdublje slojeve , tj najdublja i najjača osećanja koja se mnogo jednostavnije i verodostojnije prenose neverbalnim putem. Govor tela u svom najširem značenju je jedan apstraktan i arhetipski jezik razmljiv svakome. Sa tog aspekta ples je gotovo nezamenjivo sredstvo za preneti poruku iz najdubljih dubina. Bavljenje plesom se nepravedno vezuje isključivo za mladost, iako čovek i ne znajući pleše u ritmu vasione čitav svoj život.

Kada se uzmu u obzir ove činjenice onda je apsolutno jasno zašto se plesu ,kao rekreativnoj aktivnosti, može ustupiti mesto na vrhu liste korisnih hobija.

Odakle potreba i želja za osnivanjem / otvaranjem grupe savremenog baleta za starije od 30 godina?

-Ideja i nije neka novotarija, štaviše veoma je eksploatisana i plodotvorna u mnogim, doduše bogatijim i kulturom obuzetijim zemljama. U razvijenim (da ne kažem, dobro organizovanim!) zemljama koje imaju vremena i smisla da se bave suptilnim detaljima života, puno pažnje je poklonjeno čoveku , koji je izašao iz svog zenita. Naše društvo je hiljadama svetlosnih godina daleko od toga, jer nikome ne obezbeđuje ništa osim kvalitetnog mrcvarenja. Ali to je za neku drugu priču…. Ono što mi, kao umetnička i kuturna institucija, možemo da ponudimo našim sugrađanima i sugrađankama svodi se na kratkotrajan beg od stvarnosti, ali ni to nije beznačajno.

Izvor: S media; Smiljana Popov

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.