Kako sami možete sprečiti rak debelog creva? O ovim stvarima treba da vodite računa

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sami možete sprečiti rak debelog creva? O ovim stvarima treba da vodite računa

Nije na odmet znati.

Rak debelog creva je na drugom mestu po smrtnosti u Kanadi. To je bolest koja je povezana sa načinom života u industrijalizovanim zemljama.

U periodu od 20 godina rak debelog creva je naglo porastao u zemljama u razvoju zahvaljujući prihvatanju načina života kakav se praktikuje u indistrijalizovanim zemljama.

Za veliki broj obolelih karakteristična je loša ishrana, puna zasićenih masti, prekomerna težina i gojaznost i slaba fizička >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aktivnost. Malom modifikacijom ova tri parametra, nastanak raka debelog creva mogao bi da se smanji za 70%.

1. Ishrana bi morala da se bazira na većim količinama voća i povrća, koje sadrži velike količine vitamina i sastojaka koji deluju negativno ili usporavaju razvoj raka debelog creva.

Unošenje crvenog mesa trebalo bi drastično da se smanji, jer ono pospešuje nastanak i razvoj ove bolesti. Klinička studija na 500.000 Evropljana pokazala je da ljudi koji jedu puno voća i povrća smanjuju za 40% rizik da obole od raka debelog creva.

2. Održavanje normalne telesne težine neobično je važno. Osobe koje imaju povećanu telesnu težinu ili su gojazne, imaju za 50% veću šansu da obole od ove bolesti. Smatra se da je uzrok visoka koncentracija insulina u krvi i nastajanje hroničnih upala, što pogoduje razvoju raka.

3. Redovna fizička aktivnost je od neobične važnosti u prevenciji ovog oboljenja. Sedeći način života je faktor rizika za nastajanje nekoliko bolesti, a među njima je i rak debelog creva. Veliki broj studija dokazao je da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od nastanka ovog oblika raka za 50%.

To se objašnjava time što fizička aktivnost smanjuje nivo insulina u krvi i potpomaže bolju prokrvljenost tkiva i organa, pa samim tim smanjuje učestalost upalnih procesa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.