Kako najbrže smanjiti svrab i otok od UJEDA KOMARCA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 11:29

Kako najbrže smanjiti svrab i otok od UJEDA KOMARCA?

Komarci su izuzetno dosadni insekti

Da li su i vama dosadili rojevi komaraca ovog leta, ujedi, svrab, zujanje, nespavanje....

Šta se dešava kada vas ugrize komarac?

Kada vas komarac ugrize, on vam, u stvari, probode kožu pomoću posebnog usnog organa (proboscisa) koji služi za sisanje krvi.

Dok se komarac hrani, ubrizgava pljuvačku u vašu kožu. Imuni sistem vašeg tela tada reaguje i na mestu ujeda komarca javlja se otok i svrab. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Neki ljudi imaju samo blagu reakciju na ugriz ili čak i više ujeda. Drugi reaguju daleko burnije i mogu imati prilično velike otoke, crvenilo, pa čak i osećati bol na mestu ujeda komarca.

Ko je sklon burnoj reakciji na ujed komarca?

Burnijim reakcijama na ujede insekata, pa samim tim i komaraca imaju deca, kao i odrasle osobe koje imaju razne poremećaje imunog sistema.

Šta raditi nakon ujeda?

Prvo dobro operite područje sapunom i vodom. Na mesto ujeda komarca stavite paket leda i držite ga 10 minuta. Ovo će smanjiti otok i svrab. Ukoliko bude potrebe možete ponovo staviti oblog od leda, ali nemojte to čini na duže od 10 puta i pravite pauze od bar pola sata između. Nanesite mešavinu sode bikarbone i vode, to će pomoći da se smanji svrab (pomešajte jednu kašiku sodebikarbone sa malo vode, tako da postane kašasta) i ostavite je da deluje 10 minuta. Nikako nemojte češati ujede komarca, jer može doći do infekcije.

Čime mazati ujed komarca?

Ovsena kaša

Ovsena kaša može ublažiti svrab i otok jer sadrži posebna jedinjenja koja smiruju iritacije. Pomešajte kašiku ovsenih pahuljica sa kašikom vode, sve dok ne dobijete kašu. Držite kašu na ujedu komarca 10 minuta, a potom operite.

Soda bikarbona

Nalazi se u gotovo svakoj kuhinji, soda bikarbona ima mnoštvo upotreba – od pečenja hleba do čišćenja odvoda. Inače poznata kao natrijum bikarbonat, soda bikarbona takođe može pružiti olakšanje od ujeda komaraca. Jednu kašičicu sode bikarbone pomešajte sa isto toliko vode i ostavite na koži 10 minuta.

Bosiljak

Mirisna biljka bosiljak može biti lek protiv ujeda komaraca. Antioksidansi koji se nalaze u listovima bosiljka mogu smanjiti upalu. Prokuvajte 2 šolje vode i dodajte supenu kašiku bosiljka. Ostavite čaj da se ohladi, zatim umočite tkaninu u nju i napravite oblog.

Ulje peperminta

Ulje peperminta je još jedan vekovima star prirodni lek koji se koristi za ublažavanje svraba od ujeda komaraca. Pomešajte nekoliko kapi ulja od peperminta sa dve supene kašike osnovnog ulja, poput kokosovog ili maslinovog. Nanesite malu količinu mešavine na ubod komarca i nežno je utrljajte. Nemojte nanositi nerazređeno ulje od peperminta na kožu.

Čaj od kamilice

Kamilica, koja je član porodice tratinčica, uobičajen je prirodni lek za mnoge bolesti. Kada se nanese na kožu, ulja koja se nalaze u kamilici mogu smanjiti svrab i upalu.

Ostavite kesicu čaja napunjenu osušenim, zgnječenim cvetovima u vodi u frižideru 30 minuta. Zatim iscedite višak vode iz kesice čaja i nanesite je direktno na ujed komarca. Ostavite da odstoji 10 minuta.

Koja su najefikasnija sredstva protiv komaraca?

Istraživanja pokazuju da su na tržištu najefikasnija sredstva protiv komaraca ona koja sadrže pikaridin, repelent koji se do sada pokazao najefikasnijim. Odmah uz  njega je DEET  što je skraćenica za aktivni sastojak dietilmetatoluamid. Ovo sredstvo se pojavilo u prodaji još 1957. godine i na kratko je postojala bojazan oko toga koliko je sredstvo bezbedno za ljude. Istraživanja iz 2014. godine pokazala su da ne postoje ozbiljne posledice kod korišćenja ovog aktivnog sastojka

Ako izaberete sredstvo sa pikardinom, komarci će najverovatnije izbegavati vašu blizinu. DEET deluje nešto malo drugačije: komarci sleću na vašu kožu, ali ne ujedaju.

Ako ste ipak zainteresovani za prirodna sredstva, među njima je najefikasniji lek protiv komaraca je ulje limun – eukaliptusa. Ovo je posebna vrsta ekaliptusa koja ima miris limuna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.