Kako je VRHUNAC iz LEKARSKIH RUKU prešao u ŽENSKE: Nećete verovati zašta se koristio PRVI VIBRATOR, ličio je na VATROGASNO CREVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 17:31

Kako je VRHUNAC iz LEKARSKIH RUKU prešao u ŽENSKE: Nećete verovati zašta se koristio PRVI VIBRATOR, ličio je na VATROGASNO CREVO

Dame su išle na posebne tretmane lečenja "bolesti", ubrzo lekari više nisu mogli sami da ih "leče"

U današnje vreme u većini slučajeva sami sebe lečimo. Najčešće preuzimamo na sebe ulogu lekara, te postavimo dijagnoze i dajemo terapije. Nemamo mi vremena za odlazak kod doktora, trknemo do apoteke da napunimo zalihe i to najčešće izgleda ovako:

- Dobar dan.

- Dobar dan.

- Dajte mi, molim vas, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bensedin od 2 mg... I jedan Brufen od 600, može i pakovanje Andola... ako može i Pentrexyl.


Apotekarka neće trepnuti pre nego vam da kesu od pola kile lekova. Naravno da se podrazumeva uzimanje bilo čega za smirenje. Nezadovoljstvo, nervoza, promene raspoloženja - sve će to da reši šaka lekova za smirenje, danas ih ljudi gutaju kao kokice. Međutim, u XIX veku takvi simptomi kod žena su mogli da budu definisani samo kao "histerija".

Sama reč "histerija" potiče od grčkog "histera", što znači materica. Još u antičko vreme ova dijagnoza je postavljana mnogim ženama. To su bile uglavnom mlade udovice, device, žene koje su svoj duh i telo zaveštale Bogu. Tako je poremećaj doveden u vezu sa nezadovoljenim sek*ualnim nagonom.

Terapija koja je takvim ženama uvođena zvala se "histerični paroksizam” - tadašnji termin za ženski vrhunac.

Naravno da su terapiju sprovodili samo lekari i babice. Samozadovoljavanje je bilo "opasno po telo i um" i zbog toga osuđivana, tako da su samo dovoljno kompetentne osobe mogle da sprovode masažu genitalija kao medicinsku terapiju.

S obzirom da je oslobađanje od histerije bila isključivo lekarska dužnost, a sama masaža je bila jako iscrpljujuci posao, lekari su bili u velikom problemu. Posebno je bilo teško kada je broj "obolelih žena" skočio na 75% ženske populacije, a sve te dame su zahtevale česte terapije.

Hronična bolest - potpuno razumljivo. Mučenici lekari su jednostavno morali da pribegnu konstrukciji prvog genitalnog masažera - vibratora.

Danas žene idu u banju da se valjaju po lekovitom blatu i kupaju u lekovitoj vodi, a tada su odlazile na terapiju vibratorom na vodeni pogon. Ličio je na vatrogasno crevo, a masaža jakim mlazom tečnosti je pacijentkinje dovodila do vrhunca za svega par minuta.

Potrebe su rasle, a tehnika se razvijala. Sledeći masažer je bio na parni pogon, pa na pedale, na navijanje i tako dalje. Vrlo, vrlo nepraktično i teško za rukovanje, čini se.

I je krajem XIX veka patentiran prvi električni vibrator (sa dodacima), koji je bio mnogo jednostavniji za rukovanje.

Početkom XX veka najzad prestaje da bude medicinski aparat i postaje jedan od električnih uređaja za domaćinstvo. Masovno su reklamirani u ženskim časopisima uz kozmeticke proizvode i kućne aparate.

Prodavani su preporučivali da se koriste ne samo za originalnu namenu, već i za masažu glave, lica, otklanjanje celulita, pa čak i bolova u donjem delu leđa. U Americi su vibratori postali toliko popularni da su od 1917. često dolazili u kompletu sa priključcima za usisivače.

Posle pojave u erotskih filmovima dvadesetih godina, diskreditovan je i prebačen u specijalizovane prodajne kataloge, da bi se sedamdesetih godina vratio u glavne društvene tokove u novom obliku i novoj ulozi. Patentiran je vodootporni bežični model.

Najzad kontrola nad ženskim orga*mom bukvalno prelazi iz ruku medicine u njihove lične.

Ko zna kako bi dijalog sa početka teksta izgledao da se žene nisu izborile za svoj omiljeni kućni aparat i da "lečenje histerije" nije u njihovoj moći. Već vidim prepunu čekaonicu žena svih dobi i zanimanja...

- Dobar dan.

- Dobar dan.

- Imam napade histerije..

- Lezite ovde, brzo ćemo.


Par minuta, par uzdaha, a onda...

- Sutra u isto vreme?

- Da, gospođo. Potrebna vam je redovna terapija

- Doviđenja, doktore.

- Sledećaaaaa!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.