Kako da je prepoznate: Kriza srednjih godina kod muškarca

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 19:52

Kako da je prepoznate: Kriza srednjih godina kod muškarca

Kriza srednjih godina muškarce može da pogodi naglo ili postepeno, promene su uglavnom negativne.

Promene mogu da se odraze u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima koje će ispoljavati kroz razne sfere i negativne misli i komentare, ili u težim oblicima kao što su razvod braka, prevara, depresija, usamljenost...

Kada muškarci "prevale" polovinu života, pri čemu to može da se odnosi i na period oko 40. godine, kao i kod jednog procenta žena, pomisle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili. Oni u zrelom životnom dobu reše da prožive drugu mladost.

Pod pojmom "druga mladost" muškaraca podrazumevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola najčešće u kasnijim četrdesetim godinama, objašnjavaju psiholozi. U našoj kulturi, taj termin često ima podsmešljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao nezrelo i u odnosu prema životu, i u odnosu prema ženama.

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primereno njihovim godinama treba tražiti i u tome.

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces koji neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopšte ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo da prepoznamo da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.