Kafa utiče na hormone i menstruaciju; Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto

Izvor: B92, 26.Sep.2022, 10:04

Kafa utiče na hormone i menstruaciju; "Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto"

Šoljom crne kafe započinjemo jutro i radnu nedelju, a mnogi nutricionisti vode polemiku o tome da li je to najzdravija opcija.

Poslednje istraživanje koje je bilo usko povezano sa ovom temom pokazalo je da kafa, i te kako, može uticati na ženske hormone, pa i na menstrualni ciklus.

Nutricionistkinja koja se bavi endokrinologijom Holi Dan ističe da kafa nema direktan uticaj na određene hormone, poput estrogena, ali ima važnu ulogu u odgovoru našeg tela na stresne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacije. Upravo su hormoni stresa važni u oslobađanju glukoze u krvotok i pritom pomažu kod ubrzanja otkucaja srca, kao i cirkulacije krvi. Shodno tome, bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima veliki uticaj na estrogen i progesteron.

"Iako još uvek nije dokazano, stručnjaci sumnjaju da žene koje preteruju s unosom kafe, odnosno kofeina, imaju mnogo veće tegobe tokom PMS-a nego žene koje ne piju toliko kafe", tvrdi nutricionistkinja. Prema njenom mišljenju, potrebno je još naučnih studija kako bi se ovo istraživanje u potpunosti potvrdilo.

Kada je reč o izostanku menstruacije, neredovnoj menstruaciji i dugim ciklusima, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da unos kafe utiče na menstruaciju. Međutim, istraživanje sprovedeno u Evropi pokazalo je da su žene koje piju mnogo kafe imale čak 11 odsto veći rizik od neplodnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.