Kada i na osnovu čega se bebama menja boja očiju

Izvor: B92, 27.Avg.2023, 18:31

Kada i na osnovu čega se bebama menja boja očiju

Uz česta pitanja o tome kada beba počinje da sedi, puzi i hoda, mnoge roditelje zanima boja očiju njihovog deteta.

Da li će bebine oči ostati tako svetle? Hoće li beba na kraju imati tatine plave oči? Ili će biti kao mama, sa smeđim očima? Zašto vaše dete ima mnogo tamniju boju očiju od njegove braće i sestara? A zašto bebine oči uopšte menjaju boju? Pročitajte sve što treba da znate o tome zašto i kada se pojavljuje prava boja očiju bebe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pigment, od čega zavisi boja očiju Kada se bebe rode, posebno one svetle puti, one imaju svetle oči zbog vrlo malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. "Količina melanina u šarenici, obojenom delu oka, određuje koju će boju očiju imati osoba“, objašnjava dečiji oftalmolog Daglas Fredrik. Da li su sve bebe rođene sa plavim očima? Genetika određuje koliko će melanina ili pigmenta osoba imati u svom telu. DNK koju vaša beba dobije od vas i vašeg partnera određuje da li će oči biti braon, plave, zelene ili druge boje. Dete se može roditi sa plavim očima (jer oči ponekad proizvode malo ili nimalo melanina dok je beba u materici), ali nakon rođenja – svetlost podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se boja očiju može promeniti tokom vremena. "Važno je shvatiti da nije boja pigmenta ta koja izaziva promenu. U oku nema plavog, sivog, zelenog ili braon pigmenta", naglašava oftalmolog i dodaje da je jedini pigment koji imamo u očima. je braon, a količina tog pigmenta određuje da li će nečije oči biti svetlije ili tamnije. Bez obzira na nauku, izgleda kao jednostavna jednačina: jedan roditelj smeđih očiju plus još jedan roditelj smeđih očiju treba da znači jednu bebu smeđih očiju, zar ne? Ne nužno. U našem telu postoji više gena koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja imaju smeđe oči, moguće je da će beba na kraju imati plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti nizom generacije kao recesivne. Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku decu? Niko ne može znati koju boju očiju će imati dete kada poraste Kako roditelj sa jednom bojom očiju može imati gene za drugu boju očiju? Preko bake i dede, naravno. "Boja očiju bebe zavisi ne samo od boje očiju mame i tate, već i od boje očiju njegovih baka i deda“, kaže oftalmolog. Dakle, ako i vi i vaš partner imate smeđe oči, a vaša beba zelene, uzrok bi mogao biti baka i deda. Čak i ako ste proverili grafikone ili kalkulatore o boji očiju vaše nerođene bebe, nemojte misliti da su sva predviđanja u kamenu. "Niko, pa ni lekar, ne može da predvidi kakvu će boju očiju imati vaše dete kada poraste“, objašnjava oftalmolog. I šta god vaša beba jede, radi ili koliko je malo ili koliko svetlosti izložena takođe nije važno. Sve je stvar genetike, ništa više. Ali treba zapamtiti da ako se beba rodi sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina koju određuje genetski kod, odnosno, boja očiju deteta se više neće menjati.

Trajna boja očiju do godinu dana

Stručnjaci tvrde da ćete najveću promenu najverovatnije primetiti od šestog do devetog meseca života. Tokom nekoliko nedelja ili meseci, možete primetiti da boja očiju vaše bebe postaje tamnija.

"Promena je toliko postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana dete ne probudi i iznenadi vas drugačijom bojom očiju“, objašnjava oftalmolog.

Do 12 meseci, većina beba ima trajnu boju očiju, iako dr Fredrik kaže da se boja očiju neke dece može promeniti čak i do šeste godine. Međutim, takvi slučajevi su retki i promena se ne dešava preko noći. U svakom slučaju, boja očiju bebe će se promeniti bez ikakvog uticaja na vid ili druge probleme sa očima. Ali, ako se boja očiju promeni samo na jednom oku ili primetite da su bebine oči zamućene, obavezno posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.