Kada ga je videla, MAJKA SE SLOMILA: Sedmogodišnji dečak je svojim CRTEŽOM pokazao sav UŽAS modernog života - zbog ovoga deca nemaju GRANICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2023, 22:56

Kada ga je videla, MAJKA SE SLOMILA: Sedmogodišnji dečak je svojim CRTEŽOM pokazao sav UŽAS modernog života - zbog ovoga deca nemaju GRANICE

Zbog ovoga deca nemaju motivaciju, loša su u školi ili čak kreću pogrešnim putem

Kad je sedmogodišnji sin poduzetnice iz SAD-a, Prije Amin, nacrtao ovaj crtež, njena prva reakcija bila je nezainteresovani pogled i tipični odgovor: "Oh, to je tako slatko!".

Međutim, kada ga je bolje pogledala, ostala je bez reči, jer je shvatila da je to tužan prikaz njihove interakcije od pre 10 minuta. Crtež prikazuje majku koja radi na računaru i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dete koje ju pita: "Mama, jesi li završila?". Majka, koja sedi ispred laptopa, odgovara kratko: "Ne", ne osvrćući se.

Kad sam to videla slomilo mi se srce. Sve što sam želela da učinim je da ugasim računar i provedem vreme s decom, ali sam znala da pre toga moram obaviti još nekoliko važnih stvari, rekla je Amin za "Good Morning America" i dodala kako ju je to ipak motivisalo da uvede promene u svoju svakodnevnicu.

Sada radi od kuće dok su deca u školi, a čim dođu kući gasi laptop i igra se s njima, trudeći se da bude prisutna ne samo fizički već i psihički.

If this doesn’t sum up the guilt of parenting x working from home I don’t know what does 😭😭😭#mommyareyoudone pic.twitter.com/gcwatIsFAW

— Priya Amin (@praman79) December 11, 2020

Zaposlenom roditelju sve je teže da održi kvalitetan porodičan život i odnos sa svojom decom. U svakodnevnoj trci sa vremenom u ta 24 sata, iznova i iznova, dok jurite između posla, škole, vrtića, kuvanja, čišćenja, domaćih zadataka, vannastavnih aktivnosti, kućne administracije, računa... i naravno, prljavog veša, često se pitate gde i kako da uklopite ono zbog čega sve to i radite - vašu decu i partnera.   

Čini se da danas, u odnosu na zlatno vreme roditeljstva pre pola veka, ljudi sve manje provode kvalitetno vreme u krugu porodice, a prema nekim studijama, čak od osam od deset roditelja je potpuno svesno da ni približno dovoljno nije sa svojim decom tokom prosečne radne nedelje.

- Zajedničko vreme je od izuzetnog značaja za decu, jer je to prilika da se deca povežu sa roditeljima, da razmene svoje doživljaje i osećanja, da se zabave i nauče nešto korisno. Deca će pamtiti zajednička iskustva više nego, recimo, poklone. Mnogim odraslim osobama bude žao što nemaju takva iskustva u sećanju i generalno osećaj zajednistva. A ako takvo vreme izostane, posledice su najčešće otuđenost od roditelja, nekada loši izbori iz neiskustva, a nemanje odraslih prisutnih da isprate situaciju može biti i opasno, upozorava psiholog Brankica Šaljić-Milenković.

Posledica je, kako objašnjava psiholog, i tajenje važnih informacija i događaja koji mogu biti i opasni ili vremenom i kažnjivi zakonom.

- Tu je i lošiji školski uspeh i manjak granica, jer kada roditelj nije tu, neko drugi čuva to dete i često su to bake i deke kojima je teško da održe granice - upozorava Šaljić-Milenković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.