Kada dete možemo da ostavimo samo kod kuće? VIDEO

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 20:37

Kada dete možemo da ostavimo samo kod kuće? VIDEO

Deca ne idu u školu tokom leta, raspust je , ali roditelji nemaju pauzu. I ostavljanje deteta u kući je osetljivo pitanje. Na to pitanje nije lako odgovoriti, jer zavisi od deteta i stepena njegove nezavisnosti, ali ipak postoje neki znakovi koji jasno pokazuju da je pravo vreme za to.

Majka trojice sinova Ivana Ćirković i Jelena Vasojević, savetnica u savetovalištu "Halo beba" su u emisiji "150 minuta" TV Prva pričale o prvim signalima koji ukazuju da je vreme za osamostaljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deteta.

Kako je istakla mama, svoje prvo dete je ostavila samo kod kuće tek kada je napunilo osam i po godina, jer je stekla utisak da može da ga ostavi samog na određeni vremenski period.

"On je meni tražio da ide sam do prodavnice, i kad je uspešno obavio kupovinu i vratio se, to je bio meni neki signal da mogu da ga ostavim samog kod kuće", rekla je mama Ivana, dodajući da je prethodno razgovarala sa sinom, odnosno, da ga je pripremala na činjenicu da će neko vreme biti sam.

Sa druge strane, savetnica Jelena je istakla da bi roditelji od trenutka rođenja deteta trebalo da ga pripremaju na samostalni život, a svoje gledište je objasnila na sledeći način.

"Roditeljstvo nikada nije lako, ali je lepo. Roditelji od prvog dana moraju da osposobe dete kroz život. Prvo se roditelji igraju sa decom, a onda uče dete da se igra samo. Bitno je i da roditelj nauči dete da jede samo, makar i da sam uzme komad hleba i pojede ga. Takođe da se samo obuje, obuje čarape...sve su to mali koraci koji ukazuju da dete može da ostane samo kod kuće. To su neki znaci koji nam pokazuju da deca mogu da ostanu sama kod kuće", rekla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.