Kad i kako dete odluči ko mu je omiljeni roditelj i kako to da postanete?

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 10:58

Kad i kako dete odluči ko mu je omiljeni roditelj i kako to da postanete?

Iako će celog života voleti oba roditelja, uvek će jedan biti barem malo draži od onog drugog. I nema to veze sa polom niti nekim drugim preferencijama. A u ovom slučaju se radi o bebama, koje to ne čine svesno.

Priznajte da vam je sigurno mrsko kada shvatite da niste više omiljeni roditelj vaše babe. Ili ste možda među onima koji to potajno vole, jer se tako lakše odmore? Bez obzira kojoj grupi pripadate, možda se pitate kada i kako se dogodi da bebe počnu davati prednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - mami.

Ili, pak, kad odluče da je vreme za promenu i da je njihov favorit zapravo onaj drugi roditelj? Ispostavilo se da bebe obično započinju favorizujući mamu, a zatim kako odrastaju uzimaju u obzir i druge oko sebe.

Zašto bebe obično prvo vole mamu?

Kad se rode, bebe mogu videti otprilike 20 do 30 cm ispred sebe. Tokom prvog meseca života brzo nauče da više vole lica nego bilo šta drugo. Novorođenčad će verovatno moći da prepoznaju poznata lica u uzrastu od nekoliko dana do dva meseca. U uzrastu od 7 meseci pokazuju naklonost prema licima osoba iz porodice, ranije nego prema licima stranaca.

A mama je bebama na prvom mestu iz prilično očiglednih razloga - njen je glas onaj na koji su najviše navikle. Međutim, postoje i drugi razlozi. Čula mirisa i sluha kod beba razvijaju se ranije nego vid i bebe se oslanjaju na njih da prepoznaju voljene osobe.

Većina beba tako razvije sklonost ka majci u uzrastu od 2 do 4 meseca. Od njihovog rođenja bebama kombinacija vida, mirisa i zvuka verovatno pomaže da razlikuju mamu od drugih osoba. Prilikom dojenja beba je na idealnoj udaljenosti od maminog lica, a bebe vole da gledaju mamino lice dok doje. Osim toga, tu je i jasan miris i zvuk glasa njihove mame, koji su slušali sve vreme dok su bili u materici.

Kada bebe počnu da preferiraju druge osobe?

Bebin tata može doći u središte bebine pažnje kako beba odrasta, a kasnije se taj krug širi i na druge bliske članove porodice ili staratelje, pa s vremenom mogu u potpunosti prepoznati ljude oko sebe i početi da se druže.

Naravno, na prvom mestu od početka ne mora nužno biti bebina mama, nego osoba koja je primarni staratelj – na primer, to može biti i tata ako se beba primarno hrani na flašicu. Bebe se vežu za osobu koja najčešće reaguje na njihove znakove kao što su plač ili osmeh, a to ne mora uvek biti majka. Osoba koja se najviše brine o detetu ponovo je u centru detetovog sveta između 6. i 9. meseca života, kad se kod dece javlja strah od odvajanja kao deo njihovog normalnog razvoja.

Kako roditelj koji nije "omiljen" može da se poveže s bebom?

Ako vi ili partner(ka) primetite da je beba posebno sklona onom drugom roditelju (ili potajno pokušavate da postanete omiljeni roditelj), postoje načini da steknete naklonost svog malenog bića. Odgovarajte češće na bebine znakove i provedite više vremena družeći se s njom, pa će ona tako naučiti da češće traži vas. No, iznad svega, hranite bebu, jer upravo je hrana ta koja najviše utiče na naklonost bebe nekoj osobi.

Tek kasnije, kako dete može više sedeti i igrati se, možete i na taj način uticati na pridobijanje pažnje, jer tada igra postaje važna za detetov razvoj, ali i za povezivanje s roditeljima. Na primer, s 9 meseci života, roditelj može sagraditi kulu od kocaka i pustiti bebi da je sruši, pa se oboje mogu smejati ovoj uzročno-posledičnoj vezi i ponoviti to.

Čak i ako trenutno niste omiljena osoba u detetovom svetu, znajte da je privrženost vaše bebe porodici važna za njen dugoročni razvoj. Ključ povezanosti s bebom je ljubav prema njoj i druženje s njom. Sve dok to radite, barem ćete uvek biti u trci za broj jedan u bebinom srcu. A najvažnije je to što stvaranjem veze s vama i drugim roditeljem, dete uči da stvara zdrave veze s ljudima, te će se to odraziti i u njenim vezama u kasnijem uzrastu.

Ključ za stvaranje čvrste veze s detetom je uživati ​​u vremenu koje provodite s njim, uključivati ga u sve što je češće moguće i reagovati na njegove znakove kako bi jačala vaša veza. Beba će kroz vreme menjati svoj izbor, te omiljene osobe u svom životu, pa nemojte odmah uzeti k srcu ako to u nekom periodu niste vi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.