Kad Marfi dođe nepozvan na venčanje...

Izvor: Prva.rs, 30.Jul.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Marfi dođe nepozvan na venčanje...

Odlučili ste da se venčate. Super. Našli ste čarobno mesto iz bajke, divne kumove, odelo i venčanicu iz snova, familija uža i šira nema sumanute i lične zahteve povodom spiska gostiju... Ama, sve vam je potaman i samo čekate kada ćete reći to najvažnije „DA“ u životu (OK, ako izuzmemo prvi seks). E, ali šta ako nešto krene naopačke, o čemu niste razmišljali? Evo šta bi moglo da krene po zlu, pa pokušajte da preduhitrite maler:
“Nije trebalo ovako da izgledam!”
Sneka za oči je ispala tamnija nego što je trebalo, karmin se razmazuje, puder curi niz lice, i maskara curi ili se zgrduvala da ne možeš da trepćeš? To može da se desi i nije smak sveta.
POMOĆ: Improvizuj. Nije dobra frizura? Napravi novu. Koliko je vremena potrebno da se napravi jednostavna punđa i ukrasi cvećem? Skini šminku i našminkaj se ponovo. Jednostavno i bez kerefeka od štrasa i šljokica. Tačno, nisi to planirala, ali to se već desilo. Uostalom, znaš kako kaže Vudi Alen: “Ako želiš da nasmeješ Boga, saopšti mu svoje planove!”
Neko bitan kasni!
Kumovi kasne. Mladoženja kasni. Cela ceremonija kasni. Neko, negde, uvek, u momentu dok ovo čitaš – kasni. Ali to ne bi smelo da se desi na tvojoj svadbi, je l’ da? Ljudi najčešće ne biraju da kasne.
To se prosto desi, iz neorganizovanosti, zbog gužve na putu, zbog nemirnih creva… razloga je milion, a svima im je zajedničko jedno:
POMOĆ: Na razloge ne možeš uticati! Ne možeš predvideti da li će tvojoj kumi baš tad da pukne guma na putu ili će mladoženja da zaprlja odelo vinom. Nepredvidivo! U tome je štos – ne možeš da utičeš, koja je svrha da se nerviraš? Sedi, udahni duboko i popij pićence. To je, ipak, tvoj dan i sve će biti OK. Uostalom, i sama znaš da ono što krene naopačke uvek na kraju ispadne super.
“Ova hrana/muzika je katastrofa”
Izvini, ali o tome je trebalo da razmišljaš na vreme (ovde ne važi savet iz prethodne stavke). Znaš da nema ničeg goreg od grozne klope i muzike na svadbi.
POMOĆ: Prvo se iskuliraj. Onda zamoli bend da svira nešto drugo, po mogućstvu ono što je svirao kad si ih (i zbog čega) izabrala. Što se klope tiče, možeš da se zezaš na račun kuvara ili na svoj. Tako dobijaš više nego što misliš da gubiš. Kombinacija akcije i humora izvući će te iz većine glupih ali često neizbežnih situacija.
“Gosti se dosađuju!”
I to je moguće. Seti se samo na koiko svadbi si ti zevala. Gosti bi trebalo da igraju, da piju, da se vesele. A njima je dosadno!
POMOĆ: Opusti se. Normalno je da svaki događaj koji traje dugo (kao svadba) ima uspone i padove u raspoloženju i energiji gostiju. To ne znači da ne možeš da ih dodatno animiraš, ako ti se čini da su previše mirni i statični. Življa muzika, poslastice od šećera, alkohol, angažovanje nekoliko drugarica da “zagreju” atmosferu na podijumu za igru… postoji mnogo načina, ali nećeš videti nijedan ako se uznemiriš i ne razmišljaš jasno. Samo budi realna: ne možeš očekivati da budu u transu šest ili više sati.
 
Torta se prevrnula
Da znaš da i to može da se desi, mada retko. Ili da se otopi, mada i to retko. 
POMOĆ: Uopšte nemoj da se uzbuđuješ jer su ti babe, strine, svekrva i komšinica sigurno napravile torte i kolače za izvoz. "I to od putera, ne od margarina, prste da poližeš". Stavi vatromet i uživaj u takmičenju čija je bolja.
Ispolivala si se ili isflekala? Pukla štikla? Nadule ti se noge? Ogulio lak? Pukao nokat? Pukla čarapa? E, to već nema veze sa Marfijem, već sa zdravim razumom. Dakle, prvo u kola spakuj aceton i vatu, šminku, čarape, cipele, haljinu...
A pojave na koje definitivno ne možeš da utičeš (ali možeš da ih predvidiš) su sledeće: kiša, kurs evra, gužva u saobraćaju... Marfijev zakon. Šta ti preostaje? Da odlepiš svaki put kad te ošine maler? Naravno da ne. Možeš da računaš na nepredvidive situacije i da iz njih izvučeš maksimum.
Zato, ako šaljivdžija Marfi ipak skokne na tvoje venčanje, lepo ga ugosti. Nemoj da se svađaš s njim, ne vredi. Kažu, sa baksuzlukom je bolje biti na “ti”. Tako ga prihvatamo i možemo da ga predvidiomo, umesto da se durimo na ceo svet kad nam ne ide sve po planu.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.