KRPELJ GA ZATVORIO U KUĆU: Kristijanu se nakon UJEDA parazita razvila TEŠKA BOLEST, mislio da se neće izvući, ali sada se susreće sa još većim PROBLEMOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 19:03

KRPELJ GA ZATVORIO U KUĆU: Kristijanu se nakon UJEDA parazita razvila TEŠKA BOLEST, mislio da se neće izvući, ali sada se susreće sa još većim PROBLEMOM

Parazit je izazvao teške fizičke i psihičke posledice

Kristijan Goldman koji je skoro proslavio 28. rođendan, šetao je psa kroz šumu u blizini svoje kuće u Vokingu. Decembarski dan je bio hladan i maglovit, te je odlučio da se brzo vrati kući, ipak vratio se sa još jednim "ljubimcem" - krpeljem.

Nakon što se vratio i legao pored svoje devojke osetio je simptome koji su zauvek promenili njegov život.

Koliki je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kristijan "baksuz" svedoči i činjenica da je nakon prvog ujeda, bio izložen još četiri puta krpeljima, a jedan od njih izazvao je i alfa-gal sindrom - bolest koja izaziva anafilaksiju, ako se konzumira crveno meso.

Stanje se ovom mladiću vrlo brzo pogoršalo, on je počeo da doživljava nesvestice, a čak se dogodilo da je pet puta pao u nesvest u samo jednom danu.

Kako je vreme prolazilo, simptomi su postajali sve žešći. U junu je doživeo svoju najtežu reakciju, te je tada mislio da mu nema spasa i priznao je da je tada "čekao da umre".

- Probudio sam se sa intenzivnim svrabom i bilo mi je jako vruće. Nisam želeo da budim svoju devojku, pa sam otišao u kupatilo. Moja koža je bila grimizno crvena i imao sam osip po celom telu.

Zatim se srušio na pod kupatila o u nesvesnom stanju ležao nekoliko minuta.

Kada je došao svesti, usledio je horor - on nije mogao da vikne u pomoć, pa je samo prestravljen ležao.

Dodao je: - Ležao sam tako sam i nem gledajući u plafon, samo sam čekao da umrem. To je definitivno bilo najtraumatičnije iskustvo ikada za mene.

Iako se Kristijan fizički oporavio ostale su trajne psihičke posledice. On se sada bori sa strahom od otvorenog prostora - agorafobijom - verujući da će svako izlaganje, uključujući i svežem vazduhu, izazvati pređašnju reakciju.

On kaže da ne želi da napusti svoj dom, jer se plaši da će doći u kontakt sa vunom, mlečnim proizvodima, kožom ili bilo čim što je povezano sa životinjama od crvenog mesa.

Primoran je da nosi epi-olovku uvek sa sobom, kao i narukvicu za hitne slučajeve i da živi u samo tri sobe svog doma. Kristijan je čak nagomilao sve što bi moglo biti opasno u posebnu sobu u njegovoj kući.

Alfa-gal sindrom nastaje kada krpelj odgovoran za ugriz nosi određeni molekul u svojoj pljuvački. Zatim ulazi u krvotok osobe uzrokujući da njihova antitela formiraju reakciju na crveno meso.

Kod nekih ljudi ovo izaziva reakciju odbrambenih snaga tela, te imuni sistem pokušava da se izbori sa stranim molekulom. Bolest izaziva blage do teške alergijske reakcije na crveno meso - govedinu, svinjetinu ili jagnjetinu. Takođe može izazvati reakcije na drugu hranu koja potiče od sisara, kao što su mlečni proizvodi ili želatin

Ne postoji nikakav tretman osim izbegavanja crvenog mesa i drugih proizvoda napravljenih od sisara. Ako imate ozbiljnu alergijsku reakciju, možda će vam trebati lek koji se zove epinefrin i lečenje u hitnoj pomoći.

Izbegavajte ujede krpelja da biste sprečili alfa-gal sindrom. Nosite duge pantalone i košulje dugih rukava kada ste u šumovitim, travnatim područjima. Koristite i sprej protiv buba. Proverite da li ima krpelja na vašem telu nakon što ste se vratili iz šetnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.