KLANJAJU JOJ SE I PRAVOSLAVCI I MUSLIMANI: Ognjena Marija NAGRAĐUJE i KAŽNJAVA ljude, ko sutra ne ispoštuje ove OBIČAJE, nek se NE NADA DOBROM

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 14:00

KLANJAJU JOJ SE I PRAVOSLAVCI I MUSLIMANI: Ognjena Marija NAGRAĐUJE i KAŽNJAVA ljude, ko sutra ne ispoštuje ove OBIČAJE, nek se NE NADA DOBROM

Predanja kažu da je mnogima donela nesreću, a ako čujete gromove sutra, neće biti dobro

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Ognjenu Mariju, praznik prema kojem se gaji posebno strahopoštovanje.

Koliko naš narod poštuje ovu svetiteljku i njenu moć, svedoči i narodna poslovica koja se prenosi sa kolena na koleno:

"Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija, Mirom miri Mirnosna Marija…" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Sveta velikomučenica Marina, poznatija u narodu kao Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru je obeležena crnim slovom, ali se u narodu strogo poštuje. Od pamtiveka postoji predanje koje kaže da sveta mučenica Marina pali i kažnjava ognjem.

Naši ljudi veruju da ako se na Ognjenu Mariju nešto loše desi - ne može da se spreči. Tako, ako vatra plane, ne možeš je ugasiti, ako se baš toga dana naoblači, pašće grad i ubiti letinu, a ako sevne munja, upaliće se žito - izgoreće do poslednje slamke.

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Jedan takav primer dolazi iz Vasojevića, koji posle ovog događaja slave Ognjenu Mariju kao svoju slavu.

Priča iz Vasojevića kazuje da je baba Vida ovog dana grebenala vunu, kad u zlo doba kuća poče da se trese i zidovi da pucaju. Baba iznenađeno skoči i dohvati dvoje sinovljeve dece, svoje unučadi, pa potrča na vrata. Na vratima je Ognjena Marija zaustavi i reče da bi celu kuću satrla da nije dece u babinim rukama.

Baba joj se pokloni kroz plač i izmoli za oproštaj. Ognjena Marija odmahnu rukom i babi iskrivi usta od uva do uva, a decu blagosilja. Kasnije su babu jedva izlečili u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, a mnogi Vasojevići od tada slave ovaj dan.

U svojoj knjizi "Ognjena Marija Livanjska", čiji je sadržaj nastao na osnovu dokumenata, a prevashodno svedočenja preživelog srpskog stanovništva livanjskog područija stravično postradalog u masovnom zločinu 29. i 30. jula 1941. godine, podgorički novinar i publicista, Budo Simonović, o ovom prazniku zabeleženo je i ovo:

-Među vernicima - pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje. Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu:

- Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva, kaže Sava Petrović iz livanjskog sela Gubin, jedna od retkih srpskih duša iz ovih krajeva koja je leta gospodnjeg 1941. preživela Ognjenu Mariju.

- A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne - kazna strašna stigne bezgrešnike...

Ovog dana se zato izbegavaju svi teški poslovi. Žene posebno praznuju dan Ognjene Marije, te su tog dana kućni poslovi svedeni na minimum.

Prema narodnim verovanjima, na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u rekama i drugim "velikim vodama". Navodno se svake godine na današnji dan dešavaju utapanja i davljenja u rekama i jezerima.

Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Sveta mučenica Marina je rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće. Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.