KAKO SPREČITI NOĆNO ZNOJENJE? Ako nije povezano sa zdravstvenim stanjem, onda obratite pažnju na ove četiri stvari!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 19:06

KAKO SPREČITI NOĆNO ZNOJENJE? Ako nije povezano sa zdravstvenim stanjem, onda obratite pažnju na ove četiri stvari!

Postoji nekoliko načina da sprečite ovo neprijatno stanje, ukoliko nije simptom bolesti

Znojenje je prirodna telesna funkcija koja uklanja tečnost na bazi soli iz žlezda znojnica. Glavna svrha znojenja je kontrolisanje telesnu temperature, zbog čega se tokom vrućeg vremena pojačano znojimo. Iako je reč o pojavi koja je uobičajena i danju i noću tokom letnih meseci, mogla bi da signalizira nešto zlokobno.

Stručnjak za spavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Andrea Strand za Express kaže da se znojenje tokom spavanja događa zbog okruženja, poput debele posteljine ili tople pidžame, ali ponekad je posledica medicinskih problema.

"Klinika Mayo navela je brojne činioce koji mogu pridoneti noćnom znojenju, uključujući hormonske poremećaje, apneju za vreme spavanja, teskobu i virusne infekcije", navodi Strand.

Prema njenom mišljenu, vreme za posetu lekaru je kada noćno znojenje podstakne umor tokom dana.

"Ako počnete da osećate umor tokom dana kao posledicu gubitka sna zbog znojenja ili ako se neprestano znojite dve nedelje ili više, a nema znakova poboljšanja, tada biste takođe trebalo da razmislite o traženju stručne pomoći", napomenula je.

Prema Klinici Mayo, noćno znojenje može se javiti zbog poremećaja zavisnosti o alkoholu i/ili drogama, anksioznosti, autoimunih poremećaja, endokarditisa, HIV-a/AIDS-a, Hodgkinovog i ne-Hodgkinovog limfoma, hipertireoze, leukemije, mijelofibroze, poremećaja spavanja, moždanog udara i tuberkuloze.

Kako sprečiti noćno znojenje?

Ako noćno znojenje nije povezano sa zdravstvenim stanjem, postoje načini da ga sprečite ili barem ublažite. Izbegavajte obilne obroke dva do tri sata pre spavanja, klonite se začinjene hrane i kofeina u večernjim satima i pokušajte da smanjite nivo stresa u životu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.